Teatrul Național din Iași contestă deciziile primăriei privind desființarea unei săli de spectacole. „Un semn devastator pentru cultura română”

Actorii de la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași lansează un apel către public și autorități pentru sprijinul acordat printr-o petiție dedicată salvării sălii de spectacole Teatru³ CUB. Petiția, intitulat „Salvați sala Teatru CUB”, este disponibilă pentru semnare.
Teatrul CUB se confruntă cu riscul de a fi desființat datorită lucrărilor de amenajare urbană planificate pentru piațeta din fața teatrului. Conform proiectului, locul actual al acestei săli ar urma să fie transformat într-un spațiu verde, cu gazon, bănci și felinare.
„Proiectul preconizează demontarea Teatrului Cub și relocarea acestuia împreună cu universitățile din Iași, precum și cu Teatrul Național Iași, iar anexele improprii vor fi eliminate. Zona vestică va fi transformată într-un amplu spațiu verde, ce va integra arborii existenti în structuri de vegetație”, a declarat primarul orașului Iași, Mihai Chirica.
Proiectul include, pe lângă lucrările de amenajare a esplanadei teatrului, și modificări la strada Matei Millo și o porțiune de pe strada Cuza Vodă, între I.C. Brătianu și Mănăstirea Dancu.
Sala de spectacole, recent folosită pentru evenimente culturale, riscă să fie transformată într-un bar.
În același comunicat, primarul menționează că „Uzina Teatrului”, actualmente spațiu cultural, ar putea fi adaptată pentru a include noi funcții publice, cum ar fi cafenea, bar sau restaurant, în conformitate cu noile amenajări.
În prezent, sala Teatru³ CUB nu mai are autorizații de funcționare, dar, potrivit primarului orașului Iași, în proiect există fonduri alocate pentru o eventuală repornire, fără a fi însă clar dacă și când se va materializa acest lucru.
„Din păcate, toate autorizațiile de funcționare pentru Teatrul Cub au fost anulate, așa că am inclus în devizul proiectului bani pentru reactivarea acestuia”, a explicat primarul Chirica.
„Un semn devastator pentru cultura română”
Angajații și colaboratorii teatrului, studenți și cadre didactice de la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași cer ajutorul comunității și autorităților pentru păstrarea acestei scene, care a găzduit numeroase spectacole în festivaluri și reprezentații premiate. Spațiul este recunoscut pentru producții contemporane, moderne și neconvenționale, avându-i ca regizori pe Radu Afrim, Silviu Purcărete sau Alexandru Dabija, care au realizat premiere aici.
Sala Teatru³ dispune de o capacitate de 151 de locuri și a fost apreciată pentru designul său inovator, obținând Premiul Național pentru Arhitectură la Bienala de Arhitectură din 2008. Aceasta a fost gazda a numeroase spectacole premiate UNITER, catalizând carierele unor tineri actori.
„Distrugerea Teatrului CUB ar reprezenta un semn devastator pentru cultura română, dar și pentru mișcarea teatrală din țară și din afara acesteia: prima sală de spectacole construită în România după o lungă perioadă ar deveni prima care va fi distrusă!” – au transmis reprezentanții Teatrului Național Iași într-o postare pe Facebook de apel.
În Iași, Teatrul Fix a fost relocat în 2017 la marginea orașului, în halele Moldomobila, și a fost treptat închis în 2021 după 10 ani de activitate, din cauza lipsei de finanțare și a absenței sprijinului din partea autorităților locale. La momentul actual, Ateneul Național din Iași și Teatrul Național „Vasile Alecsandri” (sala Mare) rămân printre puținele locuri unde pot fi vizionate spectacole.