PAID își crește capitalul social pentru a susține despăgubirile în urma dezastrelor naturale

PAID își crește capitalul social pentru a susține despăgubirile în urma dezastrelor naturale
Zeci de case inundate în localitatile Pechea si Slobozia Conachi, jud. Galati / Sursa foto: Inquam Photos / Ovidiu Iordachi

PAID România, compania responsabilă cu plata despăgubirilor pentru locuințele afectate de cutremure, inundații și alunecări de teren, a anunțat astăzi finalizarea unei importante majorări de capital. „Această majorare va întări capacitatea PAID de a răspunde rapid în caz de catastrofe și de a asigura protecția locuințelor asigurate”, a afirmat Nicoleta Radu, director general al PAID România.

Capitalul social al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) a crescut de la 19.341.819 lei la 193.418.190 lei, ceea ce reprezintă o valoare de zece ori mai mare decât cea stabilită la înființare, în anul 2009.

Această măsură are rolul de a spori puterea financiară a PAID într-un context economic fluctuant și tot mai expus la fenomene naturale extreme, conform asigurătorului.

În prezent, PAID gestionează aproape 2,35 milioane de polițe PAD și, pe parcursul celor 16 ani de activitate, a contribuit la reconstrucția a peste 18.000 de locuințe, oferind despăgubiri pentru riscurile acoperite prin asigurarea obligatorie: cutremur, inundații și alunecări de teren.

Despăgubiri de peste 3 milioane de euro pentru locuințele afectate de inundații în 2024

Proprietarii cu locuințe asigurate împotriva dezastrelor naturale au încasat despăgubiri ce depășesc 19,32 milioane de lei anul trecut, dintre care cea mai mare parte, de peste 15 milioane de lei (peste 3 milioane de euro), a fost destinată daunelor cauzate de inundații. Inundațiile din județele Vaslui și Galați au fost responsabile pentru cele mai mari daune în toamna anului trecut, afectând numeroși români.

  • Asigurarea locuințelor împotriva inundațiilor, cutremurelor și alunecărilor de teren (asigurarea PAD) este impusă de Legea 260/2008. Prețul anual este de 130 de lei pentru clădirile construite din materiale rezistente și de 50 de lei pentru cele din chirpici sau paiantă.
  • Proprietarii care plătesc aceste sume pot primi despăgubiri de maximum 100.000 de lei pentru prima categorie de locuințe și 50.000 de lei pentru cea de-a doua, în caz de afectare de aceste fenomene naturale.
  • Sancțiunea pentru neasigurarea obligatorie a locuinței variază între 100 și 500 de lei. Totuși, până acum nu au fost aplicate amenzi, iar primarii, care sunt responsabili cu aplicarea sancțiunilor, evită să devină nepopulari.

Până la data de 31 decembrie 2024, peste 2,34 milioane de locuințe erau asigurate obligatoriu (PAD) împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor, înregistrând o creștere de 14,4% comparativ cu sfârșitul anului 2023, conform celor mai recente date de la PAID.

Recomandari
Show Cookie Preferences