Marea Britanie examinează castrarea chimică a infractorilor sexuali pentru a elibera locuri în închisori

Marea Britanie ia în considerare introducerea castrării chimice pentru infractorii sexuali în cadrul unei reforme a sistemului de justiție, având scopul de a elibera locuri în închisorile supraaglomerate, conform raportărilor agenției Reuters de joi.
Una dintre primele acțiuni ale guvernului condus de Sir Keir Starmer, după revenirea laburiștilor la putere în iulie anul precedent, a fost eliberarea anticipată a unui număr de deținuți pentru a aborda criza de supraaglomerare din penitenciare, despre care oficialii au menționat că amenință cu o „prăbușire totală a legii și ordinii”.
Această inițiativă a primit susținere din partea ambelor partide, fiind propusă în mai 2024 de guvernul conservator condus de Rishi Sunak.
Numărul deținuților din Anglia și Țara Galilor a atins un maxim istoric în septembrie, iar la începutul acestui an guvernul a anunțat că va utiliza temporar celulele din secțiile de poliție pentru a găzdui deținuți, ca măsură de urgență pentru a răspunde deficitului de spațiu din închisori.
În prezentarea concluziilor unui raport referitor la soluțiile acestei crize, ministrul justiției, Shabana Mahmood, a menționat recomandarea de a continua un proiect pilot pentru așa-numita „medicație pentru gestionarea excitației sexuale problematice”.
„Cercetez posibilitatea implementării acestei metode”, a afirmat aceasta în fața parlamentului.
Opțiunile include substanțe chimice menite să suprime dorința sexuală și altele care diminuează gândurile sexuale, potrivit raportului.
Măsuri suplimentare pe care Marea Britanie le pregătește pentru a aborda supraaglomerarea din penitenciare
Raportul referitor la Revizuirea Independentă a Sentințelor a identificat o dependență excesivă de pedepsele privative de libertate și a sugerat creșterea investițiilor în Serviciul de Probațiune, întărirea monitorizării electronice și implementarea unui sistem de supraveghere pentru a reduce recidiva.
De asemenea, raportul a propus un sistem prin care deținuții ar putea beneficia de eliberare anticipată în funcție de comportamentul bun și respectarea normelor din penitenciar, recomandând în același timp ca pedepsele privative de libertate mai scurte de un an să fie impuse doar în situații excepționale.
Guvernul a anunțat că va adopta aceste sugestii, dar nu va implementa propunerea privind limitarea pedepselor maxime, ceea ce ar putea însemna că cei mai periculoși infractori ar putea rămâne mai mult timp în închisoare.
David Gauke, fost ministru conservator al justiției și președinte al comisiei de revizuire, a subliniat că problema supraaglomerării nu poate fi soluționată doar prin construirea de noi închisori, cerând o reformă mai cuprinzătoare.
„Pentru a stabiliza sistemul penitenciar și a avertiza de ciclul periculos al eliberărilor de urgență, guvernul trebuie să acționeze ferm”, a spus Gauke într-un comunicat.
„Luate ca un întreg, aceste măsuri ar trebui să asigure că guvernul nu va mai ajunge vreodată în situația de a trebui să recurgă la eliberarea de urgență a deținuților”, a concluzionat el.
FOTO articol: Gabriel Petrescu | Dreamstime.com.