Nicușor Dan discută despre finanțarea partidelor politice și subvențiile pentru propagandă / Finanțarea totală este de 380 de milioane de lei dintr-un deficit de 30 de miliarde

Nicușor Dan discută despre finanțarea partidelor politice și subvențiile pentru propagandă / Finanțarea totală este de 380 de milioane de lei dintr-un deficit de 30 de miliarde
Nicușor Dan, la validarea mandatului la CCR Foto: Inquam Photos/ George Călin

Președintele ales al României, Nicușor Dan, a afirmat joi, 22 mai, că susține reducerea subvențiilor acordate partidelor politice, subliniind totodată că pierderile semnificative de bani publici nu provin din această zonă.

„Sunt de acord cu tăierea subvențiilor, dar este important să examinăm direcția în care se îndreaptă acești bani. Cele mai mari sume nu se află aici. Discutăm despre un deficit bugetar de 30 de miliarde de lei, iar sumele pe care le menționați sunt doar câteva zeci de milioane. Chiar dacă sunt importante, trebuie să ne concentrăm pe cele 30 de miliarde de lei”, a declarat Nicușor Dan, ca răspuns la o întrebare despre posibilitatea reducerii fondurilor publice pentru partide, la Gala RePatriot.

Referitor la destinația celor mai mari pierderi de bani, Nicușor Dan a evitat să ofere un răspuns clar, menționând că va reveni cu detalii după consultări politice.

„Am câteva perspective, dar le voi împărtăși după discuțiile cu partidele”, a adăugat președintele ales.

Întrebat despre reforma sistemului de pensii, Nicușor Dan a indicat că nu a avut discuții pe acest subiect de la duminică până în prezent.

În 2024, partidele politice vor primi aproximativ 380 de milioane de lei sub formă de subvenții – un record istoric –, la care se adaugă fondurile rambursate pentru campaniile electorale, conform datelor AEP și unei analize realizate de Snoop.ro.

Ilie Bolojan: Sumele alocate partidelor politice ar putea fi reduse și reglementate

În cadrul conferinței sale de presă de final de mandat de miercuri, desfășurată la Palatul Cotroceni, Ilie Bolojan a fost întrebat despre subvențiile primite de partide de la bugetul de stat, precum și despre intenția de a solicita Parlamentului limitarea cheltuielilor pentru publicitate electorală. Acesta a declarat că, în opinia sa, „sumele alocate partidelor politice pot fi reduse în perioada următoare, dar mai ales reglementate”.

Un reporter i-a amintit că, potrivit unei investigații, finanțarea partidelor din impozitele și taxele cetățenilor români a crescut de 26 de ori în opt ani, ajungând la aproape 380 de milioane de lei anual, doar din subvenții, fără a include sumele primite după campanii, care sunt și ele semnificative.

Întrebat dacă va reduce subvențiile pentru partide și dacă va solicita Parlamentului să limiteze cheltuielile pentru publicitate electorală, Ilie Bolojan a afirmat: „Consider că sumele alocate partidelor politice pot fi ajustate, dar este esențial să fie reglementate astfel încât, asemeni modelului fundațiilor germane, aceste fonduri să fie folosite în principal pentru pregătirea membrilor acestor partide, îmbunătățindu-le competitivitatea și profesionalismul, prin traininguri și schimburi de experiență. Această investiție publică se va întoarce sub formă de beneficii pentru cetățeni, prin serviciile aduse de acești oameni în funcții.”},{

Recomandari
Show Cookie Preferences