LIVE Alegeri parlamentare 2024: Românii votează de Ziua Națională / Prezență mare la vot în străinătate

Pe 1 decembrie, românii participă la alegerile parlamentare 2024, unde vor fi aleși 137 de senatori și 332 de deputați. Scenariul actual este marcat de tensiuni, în contextul în care Biroul Electoral Central (BEC) renumără voturile de la primul tur al alegerilor prezidențiale, după o decizie istorică a Curții Constituționale, în care candidatul independent Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi, urmat de Elena Lasconi (USR) și premierul PSD Marcel Ciolacu.
- Toate informațiile despre prezența la vot și rezultatele sunt disponibile într-un format interactiv pe alegeri.ro.
- Scrutinul din 2024 a început duminică la ora 7:00 și se va încheia la 21:00 în cele 8.968 de secții de votare din România. În străinătate, votul a început vineri seară, unde au fost deschise 950 de secții. Între timp, lista permanentă cuprinde mai mult de 18 milioane de alegători.
- Sondaje exit-poll vor fi realizate de două instituții, CURS și ARA, primele estimări fiind așteptate la ora 21:00.
- Pe lângă alegerea parlamentarilor, BEC continuă procesul de renumărare a voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale, iar Curtea Constituțională va oferi luni un verdict privind solicitarea depusă de candidatul Cristian Terheș pentru anularea rezultatelor din 24 noiembrie.
Alegerile parlamentare 2024: Detalii despre ziua votului, LIVE:
Secțiile de vot au fost deschise pe întreaga țară și vor fi accesibile până la ora 21:00.
Până la acest moment, în străinătate, unde votul a început vineri la 20:00 (ora României), 170.078 de români și-au exercitat dreptul de vot, aproape dublu față de 2020.
–––
Cum să aflați unde votați. Reguli pentru votanții cu viză de flotant
Alegătorii pot vota la alegerile parlamentare 2024 în funcție de adresa de domiciliu sau reședință:
- în localitatea de domiciliu sau reședință, la secția unde sunt arondați.
- în localitatea de domiciliu (conform documentului de identitate) dacă nu există o altă reședință sau nu au depus cerere pentru viza de flotant. Dacă reședința nu este înregistrată, nu se poate vota pe lista județeană.
- în alte secții de votare, în afara localității de reședință, dar doar în cadrul aceluiași județ, pe liste suplimentare. De exemplu, în București, votul nu este permis în alt sector.
Pentru cei care au viza de flotant, votul se poate realiza astfel:
- pe listele permanente, dacă au solicitat înscrierea în Registrul Electoral cu 45 de zile înainte (17 septembrie).
- pe listele suplimentare: alegătorii cu viză de flotant care nu au solicitat înscrierea în Registrul Electoral. Dacă nu s-au înscris, alegătorii pot vota doar la adresa de domiciliu pe listele permanente sau la reședință pe liste suplimentare, nu ambele.
Pentru a verifica la ce secție de votare sunt arondați, alegătorii pot completa datele lor pe site-ul https://www.registrulelectoral.ro/
Actele necesare pentru a vota
Pentru alegerile parlamentare 2024, cetățenii români care se află în țară la data alegerilor pot vota prezentând unul dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic;
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- pașaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, pentru elevii din școlile militare.
Votul românilor din străinătate la alegerile parlamentare 2024
Românii din afaceri au la dispoziție două zile pentru a vota la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, respectiv sâmbătă, 30 noiembrie, și duminică, 1 decembrie.
Votul a început vineri la 20:00 (ora României), cu deschiderea secției din Auckland, Noua Zeelandă, la ora 7:00, ora locală.
- Informații despre participarea la vot din diaspora pot fi consultate în secțiunea specială dedicată alegerilor.
Cetățenii români din străinătate pot vota pe baza unui document de identitate românesc și a unui act emis de autoritățile locale, care probează dreptul de ședere legală în străinătate, pe o perioadă mai mare de 90 de zile, precum:
- cartea de identitate, cartea electronică de identitate,
- cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic,
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu,
- pașaportul de serviciu electronic;
- pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.
Peste 6.300 de candidați la alegerile parlamentare 2024
Alegerile parlamentare din 2024 vor decide structura Parlamentului pentru următorii patru ani, cu 332 de deputați și 137 de senatori.
Peste 6.330 de candidați concurează pentru un post de deputat sau senator, reprezentând 31 de partide și 19 organizații ale minorităților naționale.
Cei mai mulți candidați provin de la PSD, urmat de SOS România (partidul Dianei Șoșoacă), PNL, AUR, Forța Dreptei (condus de Ludovic Orban), UDMR și USR.
Fiecare deputat va reprezenta aproximativ 70.000 de locuitori, iar un senator va reprezenta 160.000 de votanți, diaspora având alocate 2 senatori și 4 deputați.