România ca o salată. Cum fiecare județ al țării este reprezentat prin culturile agricole - HARTĂ

Dacă fiecare județ ar fi reprezentat prin cultura agricolă cu cea mai mare producție per hectar, harta României ar avea un aspect de salată "foarte consistentă și sănătoasă". O analiză realizată de specialiști, bazată pe datele INS pentru anul 2023, evidențiază care sunt culturile cu cele mai bune randamente în fiecare județ.
În județul Cluj, sfecla de zahăr continuă să fie o cultură reprezentativă, cu o producție medie de 64,72 tone/ha. Această cultură se găsește și în alte județe din Ardeal, precum Sibiu și Mureș, dar și în Suceava și Botoșani.
În partea de sud a țării, pepenii sunt o cultură de referință în județele Argeș și Dolj, cu producții de peste 20 t/ha. De asemenea, orașul Dăbuleni din Dolj devine renumit în timpul verii pentru pepenii deosebit de gustoși.
Porumbul furajer se evidențiază în județul Brăila cu o producție de 47,3 t/ha, în timp ce în Călărași, cele mai cultivate plante sunt cartofii, cu aproape 29 t/ha.
În București, roșia se află pe prima poziție, având o producție medie de 35,6 tone/ha, iar în județele Giurgiu, Olt și Vaslui se remarcă varza albă, cu producții de peste 20t/ha.
Suprafața totală cultivată în România a depășit în 2023 8,2 milioane de hectare, conform datelor INS.
Harta realizată de specialiști oferă o viziune de ansamblu asupra modului în care agricultorii s-au adaptat în funcție de sol, condițiile climatice și tradițiile locale.