Viktor Orban: „Nu vom abandona Bruxellesul, ci îl vom ocupa”. Planurile sale pentru Uniunea Europeană

Premierul ungar Viktor Orban a declarat luni că nu are intenția de a scoate Ungaria din Uniunea Europeană, ci dimpotrivă, își propune să reducă competențele instituțiilor europene și să „ocupe Bruxellesul” pentru a-l transforma într-un „centru de coordonare” care să respecte suveranitatea statelor membre, conform agenției spaniolă de presă EFE.
„Vom ocupa Uniunea Europeană și o vom transforma într-un «centru de coordonare al Uniunii», astfel încât să se respecte suveranitatea țărilor membre”, a afirmat Orban în fața parlamentului de la Budapesta, informează Agerpres.
Întrebat dacă își dorește o ieșire a Ungariei din Uniunea Europeană, el a clarificat că nu există o astfel de intenție, dar a insistat asupra necesității de a transforma blocul comunitar, pentru a restrânge puterile instituțiilor de la Bruxelles, pe care le consideră prea extinse.
„Nu vom părăsi Uniunea Europeană. Nu vom abandona Bruxellesul, ci dorim să îl ocupăm. De aceea am instituit grupul politic al Patrioților”, a subliniat Orban, făcând referire la noul grup suveranist pe care l-a promovat în Parlamentul European.
Într-o declarație anterioară, Orban a menționat că a primit, în mod repetat, încurajări din partea președintelui american Donald Trump pentru ca Ungaria să se desprindă de Uniunea Europeană, însă a respins ferm această idee.
Într-un discurs ținut pe 23 aprilie la un forum din Pilisvörösvár, Orban a relatat că Trump l-a întrebat în repetate rânduri când va retrage Ungaria din Uniune, la care premierul ungar a răspuns: „Domnule președinte, avem nevoie de oferte mai bune.”
Orban a mai declarat că Trump îi adresează adesea aceeași întrebare în convorbirile telefonice, iar el răspunde constant că Ungaria va ieși din Uniune atunci când va fi mai avantajos să nu mai facă parte din blocul comunitar, având în vedere că 85% din exporturile Ungariei sunt direcționate către țările UE.
Prim-ministrul ungar se află într-o relație tensionată cu Comisia Europeană, care îl acuză de încălcarea statului de drept prin limitarea drepturilor comunității LGBT, respingerea migranților ilegali, și prin controlul asupra presei, justiției și achizițiilor publice, precum și prin contestarea priorității legislației de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene asupra dreptului național. Aceste acuzații sunt completate de relațiile strânse ale lui Orban cu președintele rus Vladimir Putin.
Din cauza acestor probleme, Comisia Europeană a suspendat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al Ungariei, care ar oferi țării granturi în valoare de 5,8 miliarde de euro din planul european de redresare post-pandemie.
În plus, Bruxellesul a activat în decembrie 2022 un mecanism de condiționalitate care permite suspendarea fondurilor europene pentru statele membre care încalcă statul de drept, blocând astfel aproximativ 23 de miliarde de euro din fondurile de coeziune dedicate Ungariei.
Din aceste fonduri de coeziune, Comisia Europeană a deblocat în jur de o treime la sfârșitul anului 2023, în momentul în care Ungaria amenința să blocheze ajutoarele UE pentru Ucraina în contextul conflictului cu Rusia.