Alegeri parlamentare 2024. Programul secțiilor de votare în România

Românii sunt invitați să participe la vot pe 1 decembrie, pentru a decide componența viitorului Parlament. Este esențial ca alegătorii din țară să se afle în localitatea de domiciliu pentru a putea exercita dreptul de vot.
În cadrul alegerilor parlamentare din 2024, secțiile de votare de pe teritoriul țării vor fi deschise duminică, 1 decembrie, între orele 7:00 și 21:00.
Procedura de votare pe liste suplimentare la alegerile parlamentare 2024
Alegătorii din țară vor vota la secțiile de votare la care sunt înregistrați. De obicei, acestea sunt cele mai apropiate de strada sau locuința persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea respectivă.
Pentru a verifica secția de votare la care sunt atribuiți, cetățenii pot accesa site-ul oficial https://www.registrulelectoral.ro/.
Dacă în ziua votului alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din aceeași circumscripție electorală, ei pot vota la orice secție din cadrul acelei circumscripții, conform reglementărilor prezentate de președintele AEP referitor la alegerile din 2024.
La alegerile parlamentare din 2024, pe liste suplimentare vor putea vota doar cei care se află în afara localității, dar rămân în același județ.
„Dacă alegătorii sunt în altă localitate din județ, în afară de cea de domiciliu, pot vota pe listele suplimentare. De exemplu, dacă mă aflu în București, Sectorul 1, și strada mea este arondată la secția 127, pot vota doar la această secție, nu și la alte secții din alt sector sau din același sector, decât dacă sunt în altă localitate. În cazul președintelui României, situația este diferită – se poate vota oriunde în țară și în afaceri externe”, a explicat Toni Greblă, conform Agerpres.
Alegeri parlamentare 2024. Ce acte sunt necesare pentru a vota
În ziua alegerilor parlamentare 2024, cetățenii români care au domiciliul sau reședința în România și se află în țară, pot vota la secțiile organizate în România, având nevoie de unul dintre următoarele acte de identitate, care trebuie să fie valabile în ziua votării:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic;
- pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu;
- pașaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.