Atenția internațională asupra alegerilor din România - „Extrema dreaptă are speranțe mari”, relatează AFP, care a emis o alertă roșie

Atenția internațională asupra alegerilor din România - „Extrema dreaptă are speranțe mari”, relatează AFP, care a emis o alertă roșie
Votant la o secție din Ilfov. Foto: Inquam Photos / George Calin

„România se pregătește pentru vot, iar extrema dreaptă nutrește așteptări mari”, transmite France Presse, care a anunțat în fluxul său de știri o alertă de culori roșii în momentul deschiderii secțiilor de vot, semnalând importanța alegerilor parlamentare din România.

Pe 28 mai, românii își exercită dreptul de vot pentru a alege parlamentul, cu posibilitatea ca extrema dreaptă să obțină o victorie și să determine o schimbare strategică în această națiune vecină Ucrainei, aflată în Uniunea Europeană și NATO, notează AFP.

În ultimele zile, România a experimentat o serie de evenimente neașteptate, de la performanța surprinzătoare a candidatul extremei drepte Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale, până la acuzațiile autorităților legate de integritatea votului.

Există îngrijorări legate de influența Rusiei în contextul actual și de impactul platformei TikTok. Curtea Constituțională a dispus renumărarea voturilor, un proces care este încă în desfășurare.

AFP discută despre nemulțumirea românilor

Florentina Noja, o ingineră de 55 de ani, a ales să voteze pentru „candidați tineri, mai puțin influențați de sistem”.

„Trebuie să punem bazele de la zero”, a afirmat ea pentru AFP sub cerul înnorat care a acoperit duminică Bucureștiul, exprimându-și îngrijorarea că România se îndepărtează de valorile europene.

După trei decenii dominate de două mari partide, analiștii anticipează un parlament fragmentat, ceea ce va îngreuna formarea unui nou guvern.

Extrema dreaptă, împărțită în mai multe grupări care împărtășesc o viziune comună asupra opoziției față de ajutoarele acordate Kievului sub pretextul „păcii” și apărarea „valorilor creștine”, beneficiază de peste 30% din intențiile de vot.

De la prăbușirea comunismului în 1989, România nu a mai trăit o asemenea situație, iar nemulțumirea celor 19 milioane de cetățeni crește în fața dificultăților economice și a conflictului de la frontiera estică.

PSD și PNL, marii învinși ai alegerilor recentă

George Sorin, un economist de 45 de ani, a decis să voteze pentru un partid naționalist. Parlamentul actual „nu a avut altă grijă decât interesul Ucrainei, aprobat diverse pachete de ajutoare fără a oferi explicații”, neglijând „prioritățile României”, și acuzând „subordonarea” față de Bruxelles.

Această direcție politică este reprezentată de AUR (Alianța pentru Unitatea Românilor), al cărei candidatul George Simion a obținut aproape 14% în alegerile prezidențiale, dar și de SOS România, condus de activista pro-Kremlin Diana Sosoacă, și de noul Partid al Tinerilor (POT), conform AFP.

În tabăra proeuropeană, centriștii de la USR speră la rezultate favorabile după ce liderul lor, Elena Lasconi, s-a plasat în poziția a doua în alegerile prezidențiale.

Social-democrații și liberalii, marii învinși de duminica trecută, aflati la guvernare într-o coaliție, au lansat un apel pentru a alege „între stabilitate și haos”, conform mesajului premierului Marcel Ciolacu.

Renumărarea influențează votul pentru extrema dreaptă

Alegerile au loc într-un cadru agitat, ca urmare a deciziei instanței de a renumăra buletinele de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale.

„Ceea ce tocmai se întâmplă nu pare a fi foarte democratic”, a declarat Gina Vișan, o asistentă medicală de 40 de ani.

Septimius Pârvu, coordonator al think-tank-ului Expert Forum (EFOR), susține că această decizie „subminează încrederea” în instituții și riscă să „alimenteze” susținerea pentru extrema dreaptă.

Statele Unite, conform Reuters, au intervenit în discuții, exprimându-și speranța că nicio acțiune între cele două tururi nu va „periclita credibilitatea procesului electoral” și nu va „păta” „reputația solidă a României ca partener democratic de încredere”, conform declarației ambasadoarei la București, Kathleen Kavalec.

Recomandari
Show Cookie Preferences