Declinul așteptărilor companiilor germane cu privire la economia din România

Așteptările antreprenorilor din sectorul româno-german privind starea economiei naționale s-au deteriorat semnificativ comparativ cu anul precedent, înregistrând o creștere de aproximativ 20 de puncte procentuale a pesimiștilor (2024: 38%, 2025: 57%), conform unui sondaj realizat de Camera de Comerț româno-germană.
Totuși, 38% dintre respondenți estimează că situația propriilor afaceri va rămâne stabilă, prevăzând perspective economice mai favorabile. Majoritatea companiilor (62%) consideră că starea lor actuală este „satisfăcătoare”, în timp ce numărul celor optimiști a continuat să scadă, atingând doar 28%, pe o tendință descrescătoare în ultimii trei ani. Comparativ, anul trecut, 59% dintre firme aveau o evaluare „satisfăcătoare” a situației lor, iar 33% o considerau „bună”.
Reducerea investițiilor și a personalului: un trend în creștere
În acest context economic, dorința firmelor de a investi scade. În 2024, 46% dintre companii plănuiau investiții, însă în 2025 acest procent a scăzut la 38%. De asemenea, 30% din firmele chestionate prevăd o diminuare a investițiilor în 2025, față de 20% anul anterior. Pe fondul unei cereri în scădere și a presiunilor costurilor, antreprenorii intenționează să își reducă numărul de angajați și să crească productivitatea. 34% dintre companii au anunțat că vor face reduceri de personal, comparativ cu 18% în anul anterior. Totuși, 41% intenționează să își mențină numărul de angajați, similar cu previziunea pentru 2024.
Scăderea cererii și condițiile economice și politice: principalele riscuri pentru afaceri
În ceea ce privește riscurile pentru dezvoltarea afacerilor, companiile au identificat scăderea cererii în piață, condițiile economice și politice și costurile cu forța de muncă ca fiind cele mai amenințătoare pentru creșterea lor. Deși deficitul de personal calificat era considerat un risc major anul anterior, acum se află pe un loc secundar, deși 48% din firme menționează că această problemă rămâne un factor de risc. Soluțiile propuse de majoritatea companiilor includ formarea continuă a angajaților, digitalizarea și colaborarea mai strânsă cu instituțiile de învățământ. Deficitul de personal calificat a generat costuri suplimentare pentru 20% dintre companii, a dus la reducerea activității pentru 15% dintre acestea și la tăieri ale investițiilor planificate pentru 14%.
Avantajul principal al României: apartenența la Uniunea Europeană
Din perspectiva caracteristicilor de locație pentru investiții, România se bucură de un avantaj important datorită apartenenței la Uniunea Europeană, de disponibilitatea furnizorilor locali, de infrastructură și condiții favorabile pentru cercetare-dezvoltare. Companiile au exprimat nemulțumiri legate de accesul la ajutoarele de stat și fondurile europene, de nivelul și sistemul de impozitare, iar cea mai mare insatisfacție a fost generată de lipsa de previzibilitate a politicilor economice. Alte critici au vizat stabilitatea politică și socială, măsurile împotriva corupției, administrația publică, transparența licitațiilor publice, stabilitatea juridică și deficitul de personal calificat.
Alegerile prezidențiale din 18 mai vor avea un rol crucial în definirea viitoarei orientări politice a țării. Continuarea parcursului proeuropean este esențială pentru companii, asigurându-le astfel stabilitate și predictibilitate. „Cu toate acestea, provocările politice și economice rămân semnificative. Comunitatea de afaceri așteaptă un set cuprinzător de reforme pentru a putea utiliza pe deplin potențialul de creștere pe care România îl are în mai multe domenii economice, precum și pentru a aborda dezechilibrele economice existente. Creșterea competitivității și a economiei este fundamentală pentru politicile economice ale noului guvern”, a comentat Sebastian Metz, directorul general al AHK România, în contextul rezultatelor sondajului și a situației politice actuale.
Despre sondaj: Sondajul a fost efectuat de AHK România în colaborare cu alte 15 camere de comerț germane bilaterale din Europa Centrală și de Est, în perioada 1 – 31 martie 2025, pe un eșantion de 82 de companii membre ale AHK România și alte firme cu capital german din România. Participarea companiilor pe sectoare a fost următoarea: 43% din servicii, 34% din industrie, 10% din comerț, 10% din construcții și 3% din furnizarea de energie și apă.