Fondatorul Telegram a respins cererea unui ‚guvern occidental’ de a limita vocile conservatoare din România înaintea alegerilor prezidențiale

Pavel Durov, fondatorul aplicației de mesagerie Telegram, a anunțat duminică faptul că a refuzat o solicitare din partea unui guvern occidental, care a rămas anonim, de a ‚reduce la tăcere’ vocile conservatoare din România înainte de al doilea tur al alegerilor prezidențiale, conform informațiilor publicate de Reuters.
Potrivit Reuters, duelul final al alegerilor prezidențiale din România îi aduce față în față pe un candidat eurosceptic și pe unul independent centrist, rezultatul acestei competiții fiind de o importanță semnificativă atât pentru economia în dificultate a țării, cât și pentru coeziunea Uniunii Europene. Agenția a subliniat și anularea scrutinului anterior, precum și interdicția impusă lui Călin Georgescu de a se alătura cursei din 2025.
„Un guvern occidental (…) ne-a contactat prin Telegram, solicitându-ne să reducem la tăcere vocile conservatoare din România înainte de alegerile prezidențiale de astăzi. Am spus un ‚nu’ categoric”, a declarat Durov pe platforma Telegram.
„Telegram nu va restricționa libertățile utilizatorilor români și nu va bloca canalele politice”, a adăugat fondatorul aplicației de mesagerie, inclusiv un emoji, ceea ce, în viziunea Reuters, ar putea fi o aluzie la Franța.
„Nu putem ‚apăra democrația’ distrugând-o. Nu putem combate ‚ingerința în alegeri’ intervenind în procesul electoral. Fiecărei ţări îi trebuie libertate de exprimare și alegeri corecte – fie le ai, fie nu. Iar românii merită ambele lucruri”, a mai spus Pavel Durov.
Pavel Durov, originar din Rusia și actualmente cetățean francez, a fost reținut în 2024 în Franța în legătură cu o investigație ce vizează posibile infracțiuni de pornografie infantilă, trafic de droguri și fraude legate de aplicația sa.
Durov, care a contestat aceste acuzații, s-a întors în martie la Dubai. Aplicația Telegram este utilizată pe scară largă în Rusia, inclusiv de autorități și oficiali, precum și în regiunile din Europa de Est.
În august 2024, Kremlinul a confirmat că Pavel Durov păstrează de asemenea și cetățenia rusă, conform celor relatate de Interfax.
Până la momentul redactării acestei știri, în al doilea tur al alegerilor prezidențiale au votat peste 10,2 milioane de români, ceea ce reprezintă o prezență de 57%. De asemenea, numărul votanților din diaspora a depășit 1,48 milioane.