Paris neagă acuzațiile de ingerință a Franței în alegerile prezidențiale din România: „Sunt doar o diversie față de amenințările reale”

Ministerul francez al afacerilor externe a calificat drept „total nefondate” acuzațiile de ingerință a Parisului în alegerile prezidențiale din România, subliniind importanța responsabilității în acest context.
Instituția a transmis un mesaj similar duminică prin intermediul platformei X.
„Pe Telegram și Twitter circulă acuzații fără fundament legate de o presupusă ingerință a Franței în alegerile prezidențiale românești. Franța respinge aceste acuzații și solicită responsabilitate și respect pentru democrația din România”, a afirmat Ministerul.
Ministerul a precizat că „primul tur al alegerilor prezidențiale românești din decembrie trecut a fost anulat de autoritățile române ca urmare a intervențiilor digitale și financiare semnificative din partea unor actori legați de Rusia. Investigațiile realizate de autoritățile române și de Comisia Europeană au confirmat gravitatea acestor ingerințe, inclusiv manipularea algoritmilor TikTok.”
„În acest context, recentele acuzații la adresa Franței reprezintă o tentativă de a distrage atenția de la amenințările reale ce vizează România. Franța îndeamnă toți actorii politici din România să își asume responsabilitatea și să protejeze democrația. Ca partener și prieten, subliniem că Franța a sprijinit România în parcursul său spre Uniunea Europeană, în reformele sale și în procesul de aderare la Schengen, precum și prin asigurarea securității României, trimițându-ne soldații în țară la cinci zile după începerea invaziei rusești în Ucraina, în februarie 2022”, a mai adăugat Ministerul.
MAE din România denunță „o campanie virală de știri false” pe rețelele sociale
Ministerul Afacerilor Externe din România a reclamat, de asemenea, „o campanie virală de știri false pe Telegram și alte platforme sociale”.
„În timp ce se desfășoară alegerile prezidențiale în România, observăm semne clare ale ingerinței ruse. O campanie virală de dezinformare pe Telegram și pe alte platforme de socializare are scopul de a influența procesul electoral. Acest lucru era de așteptat, iar autoritățile au infirmat aceste informații false,” a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Andrei Țărnea, într-o postare pe platforma X în limba engleză.
Tot duminică, Ministerul Apărării Naționale a anunțat că a identificat o tentativă de dezinformare pe TikTok, care are ca subiect prezența militarilor francezi dislocați în România, în localitatea Cincu. Potrivit Ministerului, un videoclip publicat pe rețeaua chineză susținea că militarii francezi din România poartă uniforme ale Jandarmeriei Române pentru a interveni în cazul unui așa-numit „război civil” post-electoral.
„Aceste informații sunt false și pot genera confuzie în rândul cetățenilor români. Materialul distribuit reprezintă o dezinformare periculoasă, fără nicio bază reală sau dovadă concretă. Este un exemplu clar de manipulare prin răspândirea de teorii conspiraționiste menite să instige neîncredere în instituțiile statului, în partenerii internaționali și în procesul democratic”, se arată în comunicatul Ministerului Apărării Naționale.
Ministerul Apărării Naționale a subliniat că „orice încercare de a asocia activitatea forțelor aliate dislocate pe teritoriul național cu contextul politic și electoral din România constituie o distorsionare a adevărului.”