Regizorul miniseriei originale „Shogun” critică surprinzător noua adaptare din 2022, afirmând că este greu de înțeles pentru publicul american

Regizorul miniseriei originale „Shogun” critică surprinzător noua adaptare din 2022, afirmând că este greu de înțeles pentru publicul american
Actrița japoneză Yoko Shimada și Richard Chamberlain într-o secvență din serialul „Shogun” lansat în 1980, FOTO: All Film Archive-BBC / Mary Evans Picture Library / Profimedia Images

Jerry London, regizorul serialului „Shogun” din 1980, considerat un pilon al cinematografiei, nu își ascunde dezamăgirea față de noua versiune apărută pe platformele de streaming anul trecut, susținând că aceasta este de neînțeles pentru spectatorii din Statele Unite, conform unei declarații pentru IndieWire.

Cineastul în vârstă de 78 de ani a regizat numeroase producții celebre din televiziunea americană, precum The Brady Bunch, The Bob Newhart Show și The Mary Tyler Moore Show, înainte de a prelua frâiele miniseriei Shogun, lansată în 1980, cu doar cinci ani după publicarea romanului cunoscut scris de James Clavell.

Cu Richard Chamberlain în rolul lui Blackthorne și Toshiro Mifune interpretându-l pe Toranaga, această miniserie de cinci episoade produsă de Paramount a avut un impact enorm în Statele Unite, fiind considerată de mulți ca având un rol semnificativ în promovarea interesului americanilor pentru cultura japoneză.

Totuși, Jerry London consideră că versiunea recentă, produsă de FX și disponibilă pe Hulu, respectiv Disney+ pentru piețele internaționale, nu a țintit un public american.

Regizorul primei serii „Shogun” susține că noua adaptare este „foarte tehnică”

Într-unul dintre puținele sale interviuri, oferite după retragerea din cinematografie în 2006, Jerry London a explicat pentru THR: „Noul serial este complet diferit de cel pe care l-am realizat.”

El a continuat: „Proiectul meu se axa pe povestea de dragoste dintre Blackthorne și Mariko, în timp ce noua versiune concentrează mai mult pe istoria Japoniei și pe figura lui Toranaga, care era shogun.”

Jerry London a afirmat: „Este foarte tehnic și nu este ușor de înțeles pentru publicul american. Am discutat cu mulți care l-au vizionat și au declarat: ‘A trebuit să-l opresc deoarece nu-l înțeleg’. Se pare că realizatorii nu au avut în vedere audiția americană.”

„Practic, au creat acest serial pentru Japonia, ceea ce mă bucură, deoarece nu îmi doream să văd versionarea show-ului meu... Am ascultat opiniile unor spectatori care au spus că nu înțeleg despre ce e vorba. Este extrem de greu de urmărit”, a subliniat London.

Aceste declarații par surprinzătoare ținând cont de faptul că mai multe analize de piață au indicat că noul Shogun a devenit cel mai vizionat produs de streaming în SUA după debutul său la finalul lunii februarie de anul trecut, având ratinguri excelente pe piața nord-americană.

Hiroyuki Sanada, actorul care a interpretat rolul lui Toranaga în noua adaptare, a anunțat recent că noul Shogun a primit undă verde pentru sezonul doi, iar filmările ar putea începe în curând.

Regizorul nu este impresionat nici de realizările noului serial „Shogun” la premiile Emmy

Jerry London s-a arătat surprins de performanțele noului serial la Premiile Emmy, unde a câștigat nu mai puțin de 18 premii anul trecut, depășind recordul anterior stabilit de Game of Thrones pentru un single sezon.

De asemenea, noul serial a devenit prima producție în limba japoneză care a câștigat la categoria „Cel mai bun serial dramă”, în timp ce Anna Sawai, care a jucat rolul Mariko, a fost prima actriță de origine asiatică recompensată cu premiul pentru „Cea mai bună actriță principală într-un serial dramă”, iar Hiroyuki Sanada a obținut premiul pentru „Cel mai bun actor principal într-un serial de dramă”.

„A obținut toate aceste premii [Emmy] pentru că nu au fost multe producții concurente”, a observat London. „Nu a existat o competiție semnificativă”, a adăugat el într-un interviu cu THR, exprimându-și dezamăgirea că feedback-ul public nu s-a concentrat mai mult pe versiunea sa de acum câțiva ani.

„În plus, noua adaptare are doar un singur actor britanic (Cosmo Jarvis în rolul lui Blackthorne) și, sincer, nu are carisma lui Richard Chamberlain”, a mai subliniat London.

Miniseria sa din 1980, difuzată de NBC, a fost nominalizată la 14 premii Emmy, câștigând în cele din urmă doar 3, printre care și premiul pentru cea mai bună serie limitată.

Richard Chamberlain și Toshiro Mifune au fost nominalizați amândoi la categoria „cel mai bun actor principal într-o serie limitată sau film pentru televiziune”, dar au fost învinși de Anthony Hopkins, recompensat pentru interpretarea sa din filmul The Bunker.

Recomandari
Show Cookie Preferences