Agricultura Franței, sub presiunea din America. Nemulțumirile lui Macron față de liderii americani și de statele sud-americane

Agricultura Franței, sub presiunea din America. Nemulțumirile lui Macron față de liderii americani și de statele sud-americane
Emmanuel Macron, Foto: Peter Dejong / AP / Profimedia

Emmanuel Macron, președintele Franței, avertizează cu privire la intențiile lui Donald Trump de a crește taxele vamale pentru produsele agroalimentare europeene. Totodată, Macron își exprimă dorința de a bloca ratificarea acordului comercial dintre Uniunea Europeană și țările din Mercosur, argumentând că acesta ar putea crea o concurență neloială pentru agricultorii europeni, conform informațiilor AFP.

„Între aliați, nu poți să-l faci pe celălalt să sufere din cauza tarifelor” vamale, a afirmat Emmanuel Macron sâmbătă, la deschiderea Salonului agriculturii de la Paris, contextualizând astfel amenințările lui Donald Trump de a impune taxe suplimentare pentru diverse produse europene, relatează AFP.

„Este important să găsim o soluție”

Macron a declarat: „Voi discuta despre aceste aspecte cu el, pentru că trebuie să găsim o modalitate de a detensiona situația”. Președintele francez urmează să aibă o întâlnire luni cu omologul său american, la Washington. El a subliniat importanța protejării sectorului agricol și agroalimentar francez, care reprezintă o veritabilă forță de export.

După preluarea funcției la Casa Albă, Donald Trump a anunțat că va institui taxe vamale reciproce, ceea ce implică aplicarea acelorași niveluri de taxe pentru produsele din Uniunea Europeană, așa cum acestea sunt aplicate asupra produselor americane. De asemenea, a fost reluată impozitarea asupra oțelului și aluminiului.

În Franța, viticultorii sunt preocupați în special de posibila reintroducere a unor taxe vamale pentru cognac și vinuri, produse importante pentru exportul în SUA, având în vedere că cognacul se află deja în mijlocul unui conflict comercial între Uniunea Europeană și China.

„Sunt determinat să discutăm toate aceste teme” cu Donald Trump, a mai declarat Emmanuel Macron, adăugând că își dorește să împărtășească perspectivele pentru a găsi soluții și în legătură cu situația din Ucraina.

Macron își caută susținători în Europa

În plus, Franța își propune să strângă sprijin în Uniunea Europeană împotriva acordului de liber-schimb cu țările din Mercosur, a menționat Macron, înainte de a participa la cel de-al 61-lea Salon al agriculturii la Paris, conform AFP.

„Agricultorii noștri nu pot fi folosiți ca o soluție pentru problemele economice sau ca o variabilă în cadrul negocierilor comerciale. De aceea, ne opunem acestei înțelegeri cu Mercosur așa cum este formulată”, a declarat președintele.

Franța contestă acest acord, susținând că țările din blocul Mercosur ar trebui să respecte reglementările în vigoare în Uniunea Europeană pentru a preveni o concurență neloială. Acordul, destinat liberalizării comerțului între UE și cinci țări din America Latină, a fost semnat pe 6 decembrie 2024, dar necesită ratificare pentru a intra în vigoare.

„Este un acord slăbit, așa cum a fost semnat și, prin urmare, vom depune toate eforturile pentru a ne asigura că nu va fi aplicat, protejând astfel suveranitatea alimentară a Franței și Europei”, a afirmat președintele francez.

„Mâine, nu există nimic care să excludă ideea ca alimentația să devină o armă, iar responsabilitatea noastră este să producem ceea ce necesită națiunea noastră pentru a ne hrăni pe noi și generațiile viitoare”, a adăugat el.

Macron a afirmat că va continua să caute o „minoritate de blocaj” în cadrul Uniunii Europene. Pentru ca acordul de liber-schimb să fie ratificat, este nevoie de aprobarea a cel puțin 15 state membre, care să reprezinte 65% din populația UE, înainte de a trece prin votul Parlamentului European.

Creata în 1991, organizația Mercosur (piața comună a sudului) reunește cinci țări: Brazilia, Argentina, Uruguay, Paraguay și, din 2023, Bolivia (care nu este vizată de acord). Un alt membru, Venezuela, este suspendat din 2016.

Recomandari
Show Cookie Preferences