The Wall Street Journal: Ar putea avea loc anulări de alegeri și în SUA?

The Wall Street Journal: Ar putea avea loc anulări de alegeri și în SUA?
Donald Trump, în Biroul Oval de la Casa Albă, 23 ianuarie 2025. Sursa foto: Yuri Gripas - Pool via CNP / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

În România au avut loc anulări de alegeri, iar sub conducerea lui Biden, Washingtonul a adoptat forme de cenzură asemănătoare celor din Europa, scrie The Wall Street Journal.

În luna decembrie, am început să primesc mesaje care m-au îndemnat să o votez pe Elena Lasconi, prezentată ca „singura opțiune rezonabilă”, în contrast cu periculosul Călin Georgescu.

Ca cetățean român, am drept de vot în alegerile din România, deși nu mi l-am exercitat niciodată. Este un sistem parlamentar cu numeroase partide, iar eu am găsit acest context deosebit de confuz, preferând să las deciziile în seama celor care locuiesc acolo. De altfel, nimeni nu m-a întrebat vreodată despre votul meu – până recent.

Curiozitatea m-a determinat să mă informez despre candidații la prezidențiale, chiar plănuind să ajung la Consulatul Român pentru a vota. În schimb, am aflat că în România Curtea Constituțională a anulat alegerile.

Având în vedere că tocmai vizitasem România și Curtea Constituțională cu două luni înainte, am fost extrem de surprins. România de astăzi, spre deosebire de perioada comunistă din copilăria mea, arată și se comportă ca o țară din Occident. Companiile private prosperă, iar cetățenii discută liber despre orice subiect și sunt foarte angajați în politica națională, europeană și americană, precum și în protejarea statului de drept.

O conferință la Universitatea din București, dedicată unei lucrări recent traduse, a atras mulți juriști, cercetători și judecători, iar dezbaterea a fost liberă și animată. Colaborarea mea cu un podcast juridic popular a condus la discuții deschise pe diverse subiecte, iar Bucureștiul era plin de afișe electorale.

Însă, două luni mai târziu, alegerile au fost anulate.

Această situație mi-a amintit de discursul vicepreședintelui JD Vance la Conferința de Securitate de la München, unde a făcut referire la alegerile din România, folosindu-le ca exemplu pentru societățile care aleg coerciția în locul argumentelor și reprimarea în locul dezbaterii.

El a observat că în alte țări europene se aplică metode dure de reprimare și se sancționează exprimarea de idei; unele state refuză să colaboreze cu partide care promovează idei nepopulare, chiar dacă acestea au susținere populară. Uniunea Europeană și statele sale membre exercită presiuni asupra companiilor de pe rețelele sociale pentru a limita exprimarea considerăta inacceptabilă. Conceptul de liberă exprimare, așa cum este înțeles în Statele Unite, este într-o stare de pericol profund.

Vance a recunoscut că și Statele Unite, una dintre națiunile cu cele mai solide garanții ale liberei exprimări, nu sunt invulnerabile. Așa cum a detaliat Curtea de Apel a Districtului Judiciar Federal Cinci în cazul „Missouri contra Biden”, guvernul a exercitat presiuni considerabile, uneori chiar coerciție, pentru a elimina anumite idei de pe rețelele sociale.

Subiecte precum originea pandemiei de Covid-19, siguranța vaccinurilor, tematica transgender, schimbările climatice și corectitudinea alegerilor din 2020 erau considerate tabu pentru dezbatere. Mulți dintre cei care au exprimat puncte de vedere diferite de cele oficiale au fost șterși din spațiul public.

Se pune întrebarea dacă alegerile din America ar putea fi anulate. Anumite state au fost pe cale să facă acest lucru în 2024, încercând să descalifice un candidat care a câștigat președinția.

Nu a existat un scandal; Curtea Supremă a fost nevoită să intervină. Pe parcursul pandemiei, americanii au fost supuși unor restricții severe asupra libertății de mișcare, închiderii școlilor, distrugerii afacerilor și interferențelor în relația medic-pacient. Multe dintre aceste măsuri au fost acceptate fără o mare opoziție, în mare parte deoarece atât autoritățile guvernamentale, cât și mass-media au îngrădit discuțiile și dezbaterile. Dacă panică este generată suficient, anularea alegerilor devine o posibilitate credibilă.

Mass-media tradițională a reacționat la discursul lui Vance cu dispreț și oroare, dar se înșală. Acel discurs a fost cu adevărat remarcabil. A reamintit europenilor și americanilor că valorile Iluminismului, cum sunt reflectate în Constituție – și nu în ultimul rând dreptul de a gândi, a te exprima și a dezbate liber – constituie fundamentul comunității noastre. Dacă nu ne apărăm aceste valori, nu va mai rămâne nimic demn de apărat.

Articol de Alex Kozinski (fost judecător federal între 1985-2017; fost avocat al lui Donald Trump în procesul împotriva companiei Twitter pentru închiderea contului său).

Recomandari
Show Cookie Preferences