Ministerul Investițiilor a extins termenul pentru depunerea solicitărilor de panouri solare pentru persoanele vulnerabile

Ministerul Investițiilor a extins termenul pentru depunerea solicitărilor de panouri solare pentru persoanele vulnerabile
Panouri fotovoltaice pe acoperișul unor case vechi. Foto: Diianadimitrova | Dreamstime.com

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că termenul pentru depunerea dosarelor în cadrul programului destinat persoanelor vulnerabile ce dețin locuințe unifamiliale s-a prelungit până pe 3 martie.

Conform MIPE, persoanele din grupurile vulnerabile pot beneficia de vouchere în valoare de 20.200 de euro pentru reabilitarea locuinței și instalarea panourilor solare, și de 10.000 de euro pentru instalarea panourilor solare și a bateriilor de stocare a energiei verzi, finanțate cu fonduri europene.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat: „Am decis să extindem termenul pentru depunerea solicitărilor pentru voucherele de reabilitare și instalare a panourilor solare, pentru a face sprijinul cât mai accesibil. Cererea din piață a indicat necesitatea de timp suplimentar. Totodată, persoanele vulnerabile pot contacta firmele care depun dosarele la Ghișeele Unice de Eficiență Energetică. Această extensie nu va afecta implementarea programului, ci va permite o utilizare mai eficientă a fondurilor, asigurându-ne că ajung la cei cu cea mai mare nevoie.”

Înscrierea persoanelor vulnerabile la firmele autorizate de MIPE

Finanțările sunt oferite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Componenta 16 – REPowerEU.

Pentru a obține un voucher de 10.000 de euro, solicitanții trebuie să depună următoarele documente:

  • actul de identitate,
  • documente care dovedesc dreptul de proprietate (extras de carte funciară sau extras de rol fiscal recent),
  • alte documente relevante pentru clarificarea eventualelor inadvertențe.

Pentru voucherele de 20.200 de euro, sunt necesare următoarele documente:

  • actul de identitate al beneficiarului,
  • documente privind dreptul de proprietate,
  • expertiza tehnică a clădirii,
  • raport de audit energetic,
  • certificatul de performanță energetică inițial,
  • alte documente pentru clarificări suplimentare.

MIPE subliniază că beneficiarii nu trebuie să prezinte documente care să ateste amplasarea clădirii în zone protejate, această verificare fiind realizată de autoritățile locale.

„Consumatorii vulnerabili care sunt eligibili pentru acest sprijin beneficiază de asistență din partea Ghișeelor Unice de Eficiență Energetică (GUEE). Acestea sunt prezente la nivel județean pentru a ajuta beneficiarii să selecteze un operator economic aprobat de MIPE care să efectueze lucrările de renovare/instalare a panourilor solare sau a bateriilor. După alegerea operatorului, se va semna un contract comercial, iar documentele menționate mai sus vor fi transmise acestuia. Contractul comercial va face parte din documentația necesară pentru obținerea voucherului,” a menționat ministerul.

Programul REPowerEU sprijină gospodăriile vulnerabile

Operatorii economici autorizați vor urma pașii necesari, care includ pregătirea documentației și depunerea dosarului la GUEE pentru verificare și obținerea avizului de conformitate. Odată ce dosarul este aprobat, se va completa formularul cererii de finanțare și se va încărca în platforma electronică PNRR. MIPE poate solicita documente suplimentare prin intermediul platformei PNRR, dacă este necesar.

Pentru a sprijini potențialii beneficiari, MIPE a creat adresa de email helpdesk.repower@mfe.gov.ro, unde se pot adresa întrebări privind voucherele REPowerEU.

Noile termene stabilite pentru depunerea dosarelor și cererilor de finanțare sunt:

  • 3 martie 2025, ora 17:00 – termenul limită pentru operatori de a depune dosarele pentru persoanele vulnerabile pentru care au semnat contracte, la GUEE;
  • 31 martie 2025 – finalizarea verificării dosarelor de către GUEE;
  • 3 aprilie 2025, ora 17:00 – termen limită pentru depunerea cererilor de finanțare de către operatori în platforma PNRR.

Programul REPowerEU are scopul de a ajuta gospodăriile vulnerabile prin îmbunătățirea eficienței energetice și reducerea costurilor cu energia, prin reabilitarea locuințelor și instalarea panourilor solare.

Recomandari
Show Cookie Preferences