Teorie inovatoare despre originile omenirii și șansele existenței inteligenței în Univers

Teorie inovatoare despre originile omenirii și șansele existenței inteligenței în Univers
Calea Lactee, galaxia noastră văzută de pe Pământ / Sursă foto: Alan Dyer / VWPics / Profimedia

Evoluția către forme complexe de viață inteligentă depinde mai mult de interacțiunea dintre viață și mediu decât de noroc. Probabilitatea ca alte forme de viață inteligente să existe în Univers este semnificativă, conform unui studiu recent realizat de cercetători din Germania și SUA, publicat în revista Science.

Studiile anterioare asupra acestui subiect se bazau pe conceptele fizicianului australian Brandon Carter, care, în 1983, a introdus termenul de „pași dificili” ai evoluției. Acești pași acoperă tranziția de la abiogeneză (apariția vieții din materie anorganică) până la dezvoltarea civilizației moderne.

Pașii menționați păreau a fi un fenomen rar, având în vedere perioada lungă necesară pentru ca omenirea să ajungă la forma sa actuală, comparată cu durata de viață a unei stele, ceea ce a condus la concluzia că acest proces ar putea fi rar întâlnit în Univers.

Omenii, născuți în momente favorabile din istoria Pământului

Cercetătorii germani și americani au o viziune diferită: ei afirmă că Terra era inițial un loc cu șanse reduse pentru apariția vieții. Cu toate acestea, ei sugerează că oamenii au apărut în cadrul unei „feronțe favorabile vieții” din istoria geologică a planetei noastre.

De exemplu, evoluția vieții complexe necesită un anumit nivel de oxigen. Astfel, apariția cianobacteriilor și a altor organisme capabile de fotosinteză a creat oportunitatea pentru dezvoltarea formelor de viață mai avansate.

„Oamenii nu au apărut nici prea devreme, nici prea târziu în istoria Pământului; au apărut doar atunci când condițiile au fost favorabile. Totul a fost o chestiune de timp. Dacă ne gândim la condițiile de pe alte planete, acestea ar putea permite formarea vieții mult mai rapid decât pe Terra”, susține Da Mills, un cercetător postdoctoral la Universitatea din München și coautor al studiului.

Spre deosebire de opinia lui Brandon Carter, care considera că apărarea inteligenței a durat aproximativ 5 miliarde de ani, în condițiile în care durata de viață a unei stele precum a noastră este de aproximativ 10 miliarde de ani, cercetătorii actuali argumentează că situația este diferită.

Probabilitățile ridicate pentru viața inteligentă în Univers

Factorii care contribuie la crearea oportunităților evolutive includ existența nutrienților, temperatura oceanică, salinitatea și nivelul de oxigen. Astfel, Terra a devenit un mediu adecvat pentru dezvoltarea vieții umane doar relativ recent în istoria sa geologică.

„Mai degrabă decât să fie rezultatul unor accidente rare, evoluția pare a fi un proces mult mai predictibil decât a fost considerat anterior. Dacă extindem această idee și în afara Pământului, șansele ca viața inteligentă să fie prezentă în multe colțuri ale Universului, inclusiv forme de viață asemănătoare cu noi, sunt extrem de mari”, concluzionează Jason Smith, cercetător la Centrul pentru Cercetarea Vieții Extraterestre al Universității din Pennsylvania, SUA, coautor al studiului.

Recomandari
Show Cookie Preferences