Un studiu realizat în deșertul Atacama sugerează colectarea ceții ca soluție pentru regiunile cele mai aride ale lumii

Un studiu realizat în deșertul Atacama sugerează colectarea ceții ca soluție pentru regiunile cele mai aride ale lumii
Deșertul Atacama va găzdui în curând noul telescop terestru ELT al European Southern Observatory, FOTO: Rodrigo Arangua / AFP / Profimedia Images

Conform unui studiu recent, recoltarea ceții ar putea contribui la combaterea deficitului de apă din cel mai uscat loc de pe planetă, informează agenția DPA.

În deșertul Atacama din Chile, unde precipitațiile anuale se ridică la mai puțin de un milimetru, sursa principală de apă o reprezintă resursele subterane de apă, care nu au fost reumplute de 17.000 până la 10.000 de ani.

Cercetătorii subliniază că recoltarea ceții, ce implică captarea și stocarea apei din ceață, ar putea fi o soluție viabilă pentru a asigura accesul la apă, conform unei publicații din Frontiers in Environmental Science.

În cadrul unui studiu desfășurat timp de un an, s-a constatat că este posibil să se colecteze până la cinci litri de apă pe metru pătrat zilnic.

Virginia Carter Gamberini, coautoare a studiului de la Universidad Mayor din Chile, a afirmat că rezultatele sugerează posibilitatea extinderii utilizării apei din ceață de la o soluție la scară mică, utilizată în mediul rural, până la o resursă adecvată pentru orașe.

Cercetarea evidențiază că ceața poate fi considerată o resursă „complementară” pentru aprovizionarea cu apă în zonele afectate de ariditate, în special în contextul în care „schimbările climatice îngreunează accesul la apă”, conform cercetătoarei.

„Utilizarea apei din surse neconvenționale, precum apa din ceață, oferă o oportunitate crucială pentru îmbunătățirea calității vieții pentru comunitățile afectate”, a adăugat coautoarea.

Colectoarele de ceață utilizate de cercetători sunt adesea formate dintr-o plasă suspendată între doi stâlpi; picăturile de apă se formează pe plasă și sunt direcționate către un jgheab care le conduce către rezervoare de stocare.

Apa colectată poate fi utilizată pentru consum, irigare și activități agricole. Totuși, cercetătorii subliniază că sunt necesare în continuare sisteme de stocare de mari dimensiuni și infrastructură de conducte pentru distribuție.

Recomandari
Show Cookie Preferences