Ciolacu promite reduceri record de cheltuieli în Guvern: Eliminăm 1800 de posturi de funcționari publici și contractuali din 32 de instituții

Ciolacu promite reduceri record de cheltuieli în Guvern: Eliminăm 1800 de posturi de funcționari publici și contractuali din 32 de instituții
Marcel Ciolacu și Tanczos Barna / Sursa: Inquam Photos / Malina Norocea

Marcel Ciolacu, premierul României, a anunțat joi inițierea „cea mai mare reducere a cheltuielilor de funcționare din istoria Guvernului”. El a declarat că se vor elimina 1800 de posturi de funcționari publici și contractuali din cele 32 de instituții subordonate și coordonate.

Premierul s-a referit la instituțiile aflate în subordinea și coordonarea Secretariatului General al Guvernului (SGG).

„Desființăm și comasăm autorități și instituții, reducem numărul angajaților și tăiem funcții de demnitari. Aceasta va conduce la o scădere semnificativă a posturilor, estimată la 13,5%. Consider că aceasta este o măsură necesară pentru starea de spirit a opiniei publice și a mediului de afaceri”, a adăugat Marcel Ciolacu.

În aparatul central al Guvernului, există domenii în care funcționează simultan mai multe agenții sau autorități, a căror activitate se suprapune sau se completează. Unele dintre acestea sunt subordonate direct Executivului, altele sunt coordonate de ministere, iar alte autorități sunt sub controlul Parlamentului.

Conform datelor furnizate de SGG anul trecut, aproape 40 de entități guvernamentale (agenții, institute, administrații, comisii, oficii, departamente etc.) se află sub coordonarea premierului și a Secretariatului General al Guvernului.

Referitor la suprapunerile de activitate dintre anumite instituții, SGG a afirmat că „această problemă face obiectul analizei Guvernului” pentru a evalua opțiunile de comasare.

Comasarea agențiilor, un obiectiv până la 30 iunie 2024

Eficientizarea structurilor guvernamentale trebuia să aibă loc până la 30 iunie 2024, prin comasarea a cel puțin 20% din numărul agențiilor, conform Legii 296/2023, dar acest lucru nu a fost realizat încă.

„Institutele, agențiile, autoritățile și comisiile organizate ca structuri distincte, indiferent de denumire, trebuie comasate astfel încât numărul să scadă cu cel puțin 20%”, se specifică în lege.

După transmiterea acestor informații, în luna iulie, SGG a fost întrebat de ce nu s-a realizat comasarea conform legii, însă nu a oferit un răspuns.

Citește și

Operațiunea „stat mai suplu”. Ce viziuni au Ciolacu și Bolojan pentru reorganizarea agențiilor din România.

Recomandari
Show Cookie Preferences