Ilie Bolojan anunță convocarea unei ședințe a CSAT, prima de la anunțarea anulării alegerilor prezidențiale

Ilie Bolojan anunță convocarea unei ședințe a CSAT, prima de la anunțarea anulării alegerilor prezidențiale
Ilie Bolojan FOTO: presidency.ro

Ilie Bolojan, președinte interimar, are în plan convocarea unei ședințe a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în săptămâna următoare, conform unor surse din Administrația Prezidențială. Ultimul meeting al CSAT a avut loc în noiembrie 2024, când s-au raportat atacuri cibernetice menite să influențeze alegerile prezidențiale, care între timp au fost anulate.

Sursele menționate informează că data și ordinea de zi a ședinței CSAT nu sunt încă stabilite, dar convocarea are loc pe fondul declarațiilor consilierului prezidențial Cristian Diaconescu, care a discutat despre influența Rusiei.

Vineri, premierul Marcel Ciolacu, membru al CSAT, se află în Bruxelles, motiv pentru care nu se pune problema organizării ședinței în acea zi, conform surselor citate.

Informația despre posibila convocare a unei ședințe CSAT a fost inițial anunțată de Digi24.

Cristian Diaconescu a declarat miercuri că „este un moment dramatic” în contextul în care Rusia caută „un aliat pentru proiecte de tip Ialta”, însă a revenit ulterior în alte intervenții, clarificând că se referea la negocierile din 2022 și nu la cele din 2025.

Crin Antonescu, candidatul la prezidențiale din partea PSD, PNL, UDMR și Minorități, a solicitat convocarea CSAT pe această temă.

Cea mai recentă întâlnire a CSAT, convocată de fostul președinte Klaus Iohannis, a avut loc pe 28 noiembrie, când serviciile de informații au prezentat rapoarte care au dus la anularea alegerilor prezidențiale. Atunci, membrii CSAT au confirmat existența atacurilor cibernetice ce vizau influențarea rezultatului primului tur electoral din 24 noiembrie 2024.

Administrația Prezidențială sublinia că reprezentanții autorităților responsabile în domeniul apărării și securității naționale au oferit evaluări despre posibile riscuri la securitatea națională, generate de acțiunile actorilor cibernetici asupra infrastructurilor IT&C esențiale pentru procesul electoral.

În 4 decembrie, Klaus Iohannis a declasificat documentele prezentate în cadrul ședinței CSAT, iar două zile mai târziu, Curtea Constituțională a României a decis anularea alegerilor prezidențiale și a dispus reluarea procesului electoral.

Recomandari
Show Cookie Preferences