Budapesta amenință cu blocarea noului pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei. Ministrul de Externe ungar: „Bruxellesul ia decizii pripite”

Budapesta amenință cu blocarea noului pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei. Ministrul de Externe ungar: „Bruxellesul ia decizii pripite”
Ministrul ungar al afacerilor externe Peter Szijjarto alături de omologul său rus Serghei Lavrov, FOTO: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

Ministrul ungar de Externe, Péter Szijjártó, a avertizat că Ungaria ia în calcul să oprească extinderea sancțiunilor Uniunii Europene contra Rusiei, argumentând că este necesar timp pentru negocierile de pace între Washington și Moscova. Acest anunț a fost făcut joi, 20 februarie, de către purtătorul de cuvânt al guvernului ungar, Zoltán Kovács, conform unei postări pe rețelele sociale.

Szijjártó a afirmat că Bruxelles-ul „ia decizii pripite care împiedică eforturile de pace” și a menționat că Ungaria nu va susține prelungirea sancțiunilor impuse persoanelor din Rusia și Belarus.

De asemenea, guvernul ungar contesta un nou pachet de ajutor destinat Ucrainei, susținând că acesta „întărește poziția Kievului în negocieri, în loc să sprijine pacea”, acuzând „liberalii europeni pro-război” de sabotaj al eforturilor lui Trump.

Decizia Ungariei de a bloca sancțiunile ar putea surprinde diplomații europeni, întrucât miercuri, în timpul ultimei runde de negocieri, diplomații ungari au acceptat adoptarea pachetului. Deși Budapesta are obiceiul să întârzie sau să slăbească sancțiunile UE contra Rusiei, de obicei nu anunță un veto după ce a dat semnalul de acord.

Detalii despre noul pachet de sancțiuni

Cel de-al 16-lea pachet de sancțiuni al UE se concentrează pe exporturile de aluminiu din Rusia către Uniunea Europeană și pe zeci de nave care transportă petrol rusesc în mod clandestin, sub prețul plafonat stabilit de statele occidentale. În total, 48 de persoane și 35 de entități ar putea suferi înghețarea activelor și interdicții de călătorie.

Pentru ca acest pachet de sancțiuni să fie adoptat, este necesar acordul unanim al celor 27 de state membre.

Ungaria a reușit anterior să excludă anumite persoane din lista sancțiunilor, inclusiv Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, un susținător deschis al lui Vladimir Putin.

Recomandari
Show Cookie Preferences