Facturile la energie electrică rămân plafonate până la 1 iulie, iar cele la gaze până la 1 aprilie 2026 – proiect de ordonanță de urgență

Facturile la energie electrică rămân plafonate până la 1 iulie, iar cele la gaze până la 1 aprilie 2026 – proiect de ordonanță de urgență
Facturi la electricitate, Foto: Baloon111 | Dreamstime.com

Ministerul Energiei a lansat pentru dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care vizează prelungirea schemei de plafonare și compensare a facturilor pentru consumatorii finali. Această scheme era programată să expire pe 1 aprilie 2025, dar acum consumatorii vor beneficia de prețuri plafonate la electricitate până pe 1 iulie și la gaze până pe 1 aprilie 2026.

„Prin această măsură, prețul la energie electrică și gaze va rămâne neschimbat față de actualul context. Schema pentru energia electrică se va extinde până la 1 iulie, în timp ce pentru gaze va acoperi următoarele 12 luni, până la 1 aprilie 2026. Aceasta permite reumplerea rezervelor de gaz la prețuri accesibile pentru sezonul de iarnă următor.”

„De asemenea, am propus măsuri pentru îmbunătățirea lichidității pieței prin facilitarea tranzacțiilor între producători și furnizori, împreună cu măsuri menite să crească transparența. Aceste inițiative au ca scop încurajarea concurenței pe piață și reducerea costului energiei”, a afirmat Sebastian Burduja, ministrul de resort.

Ministerul așteaptă propuneri până luni, 24 februarie

Conform notei de fundamentare, contextul geopolitic actual a devenit tot mai complex din cauza continuării conflictului din Ucraina și a deciziei Ucrainei de a întrerupe tranzitul gazelor din Federația Rusă.

Aceste aspecte au influențat prețurile gazelor naturale pe plan internațional, care au înregistrat o tendință ascendentă, impact resimțit și în țara noastră.

Prețurile în piețele de electricitate și gaze au crescut semnificativ

„Prețurile pe piețele de gaze au crescut semnificativ la începutul acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. Este binecunoscut că prețul gazelor naturale influențează în mod semnificativ formarea prețului la energie electrică, conform principiului prețului marginal.”

Un element suplimentar ce a afectat costurile la gaze naturale și energie electrică a fost perioada de iarnă, care a adus temperaturi mult mai scăzute, generând o creștere considerabilă a cererii de resurse energetice pentru asigurarea încălzirii și producerea energiei electrice.

Această situație a dus la o epuizare rapidă a stocurilor de gaze, atât pe plan intern cât și la nivel european, ceea ce va necesita eforturi considerabile pentru refacerea rezervei de gaze necesare sezonului de iarnă 2025-2026.”, afirmă inițiatorii proiectului.

Tranziția la piața liberă va avea loc treptat

Un alt factor ce a pus presiune asupra Sistemului Energetic Național și sectorului gazelor naturale este suportul constant pe care România îl oferă Republicii Moldova pentru asigurarea necesarului de gaze și energie electrică.

„În aceste condiții, pentru a evita agravarea sărăciei energetice la nivel național și pentru a menține competitivitatea economiei, Guvernul a decis continuarea măsurilor temporare de sprijin în domeniul energiilor electrice și gazelor, valabile din noiembrie 2021 până în martie 2025. Acest lucru va permite o tranziție graduală către piețele liberalizate, prevenind destabilizarea participanților la piață și asigurând o pregătire corespunzătoare a măsurilor de sprijin pentru consumatorii afectați de sărăcia energetică.”, se arată în nota explicativă.

Sursa foto: Dreamstime

Recomandari
Show Cookie Preferences