Ciolacu consideră că Toni Greblă nu ar trebui să mai conducă AEP: „M-a deranjat precedentul creat și foarte mult renumărarea voturilor”

Ciolacu consideră că Toni Greblă nu ar trebui să mai conducă AEP: „M-a deranjat precedentul creat și foarte mult renumărarea voturilor”
Marcel Ciolacu și Toni Greblă / Foto: Inquam Photos / George Călin

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că Toni Greblă nu ar trebui să rămână în conducerea Autorității Electorale Permanente (AEP), însă menționează că decizia finală revine Parlamentului. Liderul PSD și-a exprimat nemulțumirea față de modul în care a fost gestionată anularea alegerilor și de precedentul format în urma acestuia.

Într-un podcast difuzat joi seară, Ciolacu a fost întrebat despre cei mai neplăcuți factori în această situație. „M-a deranjat foarte mult precedentul creat și renumărarea”, a declarat premierul.

Premierul a amintit că, deși în alegerile prezidențiale din noiembrie a avut o diferență de doar 2.000 de voturi față de Elena Lasconi, nu a solicitat renumărarea acestora.

„Nu sunt la curent cum s-a încheiat procesul de renumărare; poate ar fi util să ne informeze AEP, dat fiind că au sosit toate documentele. Nu am solicitat acest lucru, dar mi-ar plăcea să știu, dar după alegeri, nu acum”, a continuat Ciolacu.

Întrebat dacă Toni Greblă ar trebui să rămână la conducerea AEP, Ciolacu a spus: „Nu, din diverse motive, dar nu eu sunt cel care decide. Aceasta este o decizie a Parlamentului. Există inconveniente în privința funcționării și coordonării între Guvern și AEP.”

Surse din PSD indică lipsa susținerii pentru Toni Greblă

Mai mulți lideri PSD, consultați, au afirmat că Toni Greblă nu mai beneficiază de suportul conducerii social-democrate.

„Greblă a fost propus de PSD, însă a venit pe filiera Dan Voiculescu. Nu cred că va rămâne mult timp în funcție, dar trebuie să stabilim care este calea legală pentru revocare”, a declarat un membru din conducerea PSD.

Toni Greblă a devenit președinte al AEP în martie 2023, prin votul din Parlament, fiind propus de PSD și susținut și de PNL, având un mandat de opt ani.

Postul de televiziune controlat de familia Voiculescu a solicitat demisia lui Toni Greblă, după ce au fost difuzate imagini din urmă cu doi ani, în care președintele AEP se află la „tăierea porcului” în curtea sediului de campanie al lui Călin Georgescu.

Imaginile au fost publicate de un site de știri, iar Toni Greblă apare în compania lui Constantin Lupu.

Conform unui alt site de investigații, villa din Izvorani, actualul sediu de campanie al lui Călin Georgescu, este proprietatea familiei Lupu, care are legături controversate cu Republica Moldova.

Același site a prezentat capturi de pe Facebook, în care soția lui Toni Greblă distribuie clipuri de campanie al lui Călin Georgescu și „amenințări la adresa Elenei Lasconi”. USR a cerut în Parlament demiterea lui Toni Greblă, iar un demers similar a avut loc după alegerile europarlamentare și locale din iunie, dar majoritatea PSD-PNL a refuzat să discute revocarea lui Greblă din funcția de președinte al AEP.

Un site de investigații a dezvăluit că Toni Greblă a încasat ilegal 24.000 de euro de la AEP, fapt confirmat de Curtea de Conturi. Agenția Națională de Integritate a fost sesizată în luna septembrie, dar nu a emis încă un verdict. Toni Greblă a recunoscut că a semnat un ordin prin care și-a majorat ilegal salariul, menționând că i se reține din salariu suma în plus pe care a primit-o.

Recomandari
Show Cookie Preferences