INTERVIU „Trăim o șaradă care ar putea culmina cu o victorie a Rusiei. Este cel mai grav scenariu, dar deja se conturează”. Declarația unui fost ministru de Externe al UE și un avertisment pentru România

INTERVIU „Trăim o șaradă care ar putea culmina cu o victorie a Rusiei. Este cel mai grav scenariu, dar deja se conturează”. Declarația unui fost ministru de Externe al UE și un avertisment pentru România
Președintele Vladimir Putin salută mulțimea din fața unui afiș cu „Victorie!" în timpul paradei de Ziua Victoriei din Moscova, 9 mai 2024. Foto: Mikhael Klimentyev / AP / Profimedia

Gabrielius Landsbergis, fostul ministru de Externe al Lituaniei, subliniază că Europa și Ucraina trebuie să fie pregătite să respingă un posibil acord între SUA și Rusia care ar aduce numeroase concesii în favoarea Kremlinului. El avertizează că un astfel de acord ar putea include retragerea unor trupe americane din Europa, ceea ce ar transmite un mesaj îngrijorător pentru Vladimir Putin, sugerând că „partea noastră de lume este vulnerabilă”.

Negocierile dintre SUA și Rusia pentru încheierea conflictului din Ucraina, împreună cu disponibilitatea anunțată de Donald Trump de a ceda multe concesii lui Vladimir Putin, au stârnit panică atât în Europa, cât și în Ucraina.

„Ne-am putea gândi că deciziile sunt deja stabilite”

În cadrul interviului, Gabrielius Landsbergis, care a ocupat funcția de ministru de Externe al Lituaniei între 2020 și 2024, afirmă că „ne îndreptăm către cel mai grav scenariu” pentru Ucraina și Europa, în care Statele Unite susțin deschis obiectivele lui Vladimir Putin dinaintea invaziei. El sugerează că ar trebui să ne întrebăm dacă deciziile nu cumva au fost stabilite dinainte, făcând referire la situația actuală ca la o „piesă de teatru” mai degrabă decât la negocieri autentice.

  • „Ne-am putea aștepta ca deciziile să fi fost stabilite și convenite în avans, având în vedere vizitele reprezentanților SUA la Moscova”.

Landsbergis subliniază că Europa și Ucraina ar putea fi forțate să accepte sau să respingă un acord între SUA și Rusia, motiv pentru care este esențial să fie pregătite să nu accepte un astfel de compromis.

El avertizează că Europa va trebui să ofere suport Ucrainei dacă se ajunge la acest acord și să își consolideze propria securitate. Acest scenariu ar putea implica și retragerea trupelor americane din Europa, un subiect discutat de alți oficiali europeni, după cum relatează Financial Times. Retragerea acestor trupe, spune el, ar constitui „un mesaj pentru Putin că noi suntem o țintă potențială”.

În legătură cu evoluția actuală a intereselor administrației Trump în Europa, Landsbergis, surprins de atacul vicepreședintelui JD Vance asupra Europei, consideră că este greu de înțeles. Pe de o parte, Statele Unite sugerează că își doresc o Europă mai puternică, însă simultan, sprijină forțe europene care se opun acestei idei.

  • „În acest context, sunt incluse candidaturi din România și partide din Germania dezinteresate de întărirea Europei”.

Între timp, România a fost invitată la o a doua întâlnire organizată de președintele Emmanuel Macron, pentru miercuri, la Paris.

„Trebuie să ne pregătim să respingem acordul”

Gabrielius Landsbergis: Este esențial să ne întrebăm dacă discuțiile pe care le vedem acum reprezintă o realitate sau dacă sunt doar o simulare. Având în vedere că reprezentanții americani au vizitat deja Moscova și au purtat discuții, este posibil să fie vorba doar de o „piesă de teatru”.

– Europa nu este implicată în aceste discuții și nu există semne că va fi. Ce putem face pentru a evidenția că orice rezultat în conflictul din Ucraina și în general va susține interesele noastre?– În acest moment, trebuie să ne pregătim pentru posibilitatea ca o înțelegere să fie aproape. Aceasta ar putea fi convenită, iar Europa și Ucraina vor trebui să o accepte sau să o respingă.

Așadar, trebuie să fim pregătiți să respingem acordul. Adică, dacă nu acceptăm un astfel de acord, trebuie să ne asumăm angajamentul de a oferi sprijin Ucrainei și de a ne asigura propria securitate.

Probabil că o parte din acord ar putea include limitarea activităților Statelor Unite în Europa, ceea ce ar duce la o diminuare a prezenței trupelor americane.

„Europa poate accelera integrarea Ucrainei în UE”

– Poate Europa să sprijine Ucraina fără implicarea SUA? Într-un scenariu în care Ucraina respinge o pace propusă de Washington. – Da, în anumite privințe. Europa poate furniza echipamente militare, dar va fi necesar să le achiziționeze din SUA.

Acest aspect ar implica să împrumutăm bani sau să folosim activele rusești înghețate pentru a le destina Ucrainei, pentru a achiziționa armament.

Un alt punct important este că Europa poate accelera integrarea Ucrainei în structurile europene.

Uniunea Europeană poate aduce stabilitate politică, financiară și economică Ucrainei, ceea ce ar putea servi ca o descurajare împotriva atacurilor din partea Rusiei.

„Retragerea trupelor SUA ar transmite lui Putin că suntem o țintă”

– Care este cel mai pesimist scenariu pentru Ucraina? Ce să ne așteptăm de la această situație?– Mă tem că ne apropiem de cel mai grav scenariu, având în vedere detaliile deja menționate. Din Riad, au apărut cereri din partea Rusiei de organizare a unor alegeri în Ucraina. Nu este surprinzător ce se întâmplă.

Rușii au enunțat motivele invaziei și a conflictului lor în Ukraina.

Aceștia au menționat că doresc să „denazifice” țara, să schimbe guvernul și să asigure neutralitatea Ucrainei.

Chiar și acum, înainte de negocieri, americanii și-au arătat susținerea pentru aceste obiective.

Astfel, ceea ce observăm este o „șaradă” care se poate încheia cu o victorie pentru Rusia. Acesta este cel mai fioros scenariu, dar se întâmplă deja.

– Ați menționat că Trump ar putea retrage unele trupe din Europa. Chiar dacă nu poate inversa extinderea NATO, o astfel de retragere ar influența situația în Lituania și România, care sunt expuse?– Suntem conectați prin existența trupelor americane. O eventuală retragere ar fi un semnal pentru Putin că noi suntem o țintă.

Ar putea provoca teste ale articolului 5, să spună că suntem pregătiți să ne apărăm fără ajutorul american.

Astfel, situația ar deveni extrem de periculoasă.

„Lipsa unității în Europa îi oferă Rusiei o oportunitate”

– În calitate de expert pe subiectul Rusiei, cum răspundeți la ideea că nu trebuie să ne temem de agresiunea rusă în apropiata perioadă?– Aceasta este o idee extrem de periculoasă. Existau voci care susțineau același lucru înainte de al Doilea Război Mondial.

Originea acestei atitudini se regăsește în ignoranță sau rea-voință. Obiectivele imperialiste ale lui Putin rămân neschimbate. El vrea să recreeze Imperiul Rus și nu se va mulțumi doar cu o parte din Ucraina.

Fără îndoială, Putin are o armată bine pregătită de 1,5 milioane de soldați care a fost antrenată și experimentată în luptă.

Nu există motive pentru ca el să se oprească, în special dacă Europa rămâne divizată și fără sprijinul Statelor Unite.

„SUA susțin forțele care sunt împotriva integrării europene”

– Care este interesul SUA în Europa? Cum ar trebui să interpretăm această situație?– Este complicat. Pe de o parte, SUA caută să sprijine o Europă mai puternică, dar pe de altă parte, sprijină forțe care nu doresc această unitate.

Aceste entități includ candidați și partide din România și Germania care se opun întăririi Europei.

Astfel, este dificil de înțeles această dualitate.

– Ați fost luat prin surprindere de criticile lui J.D. Vance la adresa Europei?– Da, destul de surprins.

„Europa trebuie să reacționeze mai devreme”

– Summit-ul recent de la Paris, considerați că a fost un pas înainte sau doar o întâlnire cu declarații vagi?– Am avut speranțe, dar am fost dezamăgit să văd că unele țări s-au opus trimiterii de trupe în Ucraina.

Nu înțeleg cum ne putem asigura că rușii nu vor continua să invadeze Ucraina fără a o ajuta.

Se pare că Europa nu se trezește încă.

„Țările mari trebuie să înțeleagă importanța României în coordonarea europeană”

– Opinie despre absența României de la summit?– În timpul mandatului meu, am încercat să consolidez relațiile între țările baltice și România, având în vedere că avem multe în comun.

Nu vreau să văd România lăsată pe dinafară. Este un partener strategic crucial. Frustările legate de absența României sunt justificate.

Sper ca țările care organizează aceste întâlniri să realizeze că excluzând România, nu contribuie la o poziție unificată în Europa.

Este esențial să discutăm despre securitatea noastră în termenii incluziunii. Aș dori să nu se mai repete această situație.

Recomandari
Show Cookie Preferences