Un nou sistem de inteligență artificială capabil să modeleze și să proiecteze codul genetic pentru toate formele de viață

Un nou sistem de inteligență artificială capabil să modeleze și să proiecteze codul genetic pentru toate formele de viață
Reprezentare digitală a ADN-ului. Foto: - / Wavebreak / Profimedia

În parteneriat cu Nvidia, specialiști de la Universitatea Stanford, UC Berkeley și UC San Francisco, Arc Institute a dezvoltat cel mai avansat model de inteligență artificială pentru biologie, denumit Evo 2.

Acest sistem AI a fost antrenat pe ADN-ul a peste 100.000 de specii din diverse căi ale evoluției. Datorită înțelegerii aprofundate a structurii vieții, Evo 2 poate descoperi modele în secvențele genetice pe care cercetătorii ar necesita ani de zile pentru a le identifica.

Modelul este capabil să găsească cu precizie mutațiile care cauzează diverse boli în genele umane și are capacitatea de a proiecta noi genomuri similare celor ale bacteriilor simple.

De asemenea, inteligența artificială poate procesa simultan secvențe genetice de până la 1 milion de nucleotide, fapt ce îi permite să înțeleagă conexiunile dintre secțiuni îndepărtate ale aceluiași genom.

Evo 2 își întemeiază funcționalitatea pe predecesorul său, Evo 1, care a fost antrenat exclusiv pe genomuri unicelulare. Acest nou model reprezintă cea mai amplă aplicație de inteligență artificială în biologie, fiind antrenat cu 9,3 trilioane de nucleotide, 128.000 de genomuri complete, și date metagenomice.

Antrenamentul modelului Evo 2 a fost realizat pe platforma NVIDIA DGX Cloud AI prin intermediul serviciilor Amazon Web Services, utilizând mai mult de 2.000 de unități grafice NVIDIA H100.

Codul sursă al modelului Evo 2 a fost publicat pe GitHub-ul institutului, cu obiectivul de a fi utilizat și în alte domenii pentru a stimula cercetarea științifică.

Recomandari
Show Cookie Preferences