VIDEO. O minune norvegiană. Proiectarea digitală a celui mai mare pod suspendat din Europa, conectând două tuneluri săpate în stâncă.

VIDEO. O minune norvegiană. Proiectarea digitală a celui mai mare pod suspendat din Europa, conectând două tuneluri săpate în stâncă.
Noul pod suspendat Sotra / Sursa: Norconsult

O lucrare complexă de infrastructură este în desfășurare în vestul Norvegiei: o autostradă care va lega al doilea cel mai mare oraș din țară, Bergen, de insulele vestice printr-o rețea de tuneluri și poduri, dintre care un pod are o importanță specială.

Sotra Link, un consorțiu care se ocupă de modernizarea Drumului Național 555 Sotrasambandet, dezvoltă 9,4 km de autostradă ce va conecta insula Sotra de Bergen.

Proiectul este realizat printr-un parteneriat public-privat, iar consorțiul responsabil este format din WeBuild (Italia), FCC (Spania) și SK Ecoplant (Coreea de Sud). Acesta a fost selectat în 2021, iar lucrările au început în 2023, cu o finalizare estimată în 2027, conform informațiilor de la Compania de drumuri din Norvegia.

Bugetul total al proiectului este de 19,8 miliarde coroane norvegiene, echivalentul a aproximativ 1,68 miliarde euro, cel mai mare contract de infrastructură din Europa ca valoare, potrivit surselor din domeniu.

Conexiune rutieră de 9,4 km, dintre care 4,6 km sunt tuneluri.

Noua autostradă va crește capacitatea de trafic, va reduce timpul de călătorie cu 20 de minute, va facilita circulația pietonilor și bicicliștilor și va sprijini exporturile de pește, petrol și gaze, conform informațiilor de pe site-ul firmei de proiectare Norconsult.

Conexiunea va fi situată între Kolltveit în Øygarden și Storavatnet în Bergen. Din cei 9,4 kilometri de drum nou, circa 4,6 km sunt tuneluri, fiecare cu câte o galerie pe fiecare sens.

În total, se vor construi peste 12 km de galerii de tunel, inclusiv pentru pietoni și bicicliști.

Podul Sotra, o structură suspendată între două tuneluri săpate în stâncă.

Componenta centrală a proiectului o reprezintă un nou pod suspendat ce va traversa fiordul dintre Insula Sotra și arhipelagul atlantic norvegian.

Acesta va fi construit în imediata apropiere a unui pod din anii '70, care are o capacitate redusă și nu poate susține pe termen lung un volum mare de trafic.

Noul pod suspendat va avea lungimea de 900 de metri și o deschidere de 600 de metri între piloni, ce vor avea o înălțime de 145 de metri.

Un aspect inovator este accesibilitatea autostrăzii, care intră în tuneluri la ambele capete ale podului.

Cursul vestic include un tunel cu două galerii de 750 de metri, iar de la ieșirea din acest tunel până la intrarea pe pod, distanța este de sub 300 de metri.

După traversarea podului, șoferii vor intra într-un alt tunel, Drotningsvik, de 1,9 km, ce va subtraversa o zonă dens populată. Lucrările avansează la cele două galerii principale pentru vehicule și o galerie specială pentru pietoni și bicicliști.

Cel mai mare pod suspendat conceput aproape integral digital.

Noul Pod Sotra este notabil și pentru faptul că reprezintă cel mai mare pod suspendat din lume proiectat preponderent digital.

Proiectarea și gestionarea tehnică a podului au fost realizate digital de către Norconsult Norway, fără utilizarea desenelor tradiționale pe hârtie.

„Modelele digitale contribuie la reducerea erorilor în procesul de construcție, deoarece facilitează înțelegerea sarcinilor de către antreprenori și imaginea de ansamblu a proiectului”, a declarat Vegard Gavel-Solberg, manager de grup pentru proiecte de poduri.

„Provocările din Norvegia, precum zăpada și condițiile meteorologice variate, influențează modul de proiectare a podurilor pentru a optimiza costurile pe durata de viață a acestora”, a subliniat el.

Reducerea semnificativă a utilizării hârtiei în proiectare.

Proiectul în parteneriat public-privat a condus la eliminarea aproape completă a utilizării hârtiei, Norconsult raportând o diminuare cu 99,5% a desenele fizice pentru noul pod Sotra.

„Podurile sunt structuri complexe din punct de vedere geometric”, a spus Gavel-Solberg.

„Multe aspecte sunt greu de redat în desene simplificate, iar un model 3D oferă imaginea completă. Fiecare detaliu interacționează cu alte componente ale proiectului, iar modelele 3D sunt esențiale în acest sens”, a adăugat el.

Echipa a observat economii semnificative de timp și complexitate, reducând numărul desenelor de la 4.000 în ultimul proiect comparabil la doar 15 pentru noul pod suspendat digital. Au fost digitalizate și stocate 60 de milioane de puncte de date în 211 modele diferite, incluzând un milion de obiecte individuale.

Recomandari
Show Cookie Preferences