INTERVIU: „La Washington și la București, există dorința de a-i lega șireturile lui Trump”. Vladimir Tismăneanu, relatări din SUA: „La universitate, toate birourile și funcțiile legate de diversitate au fost desființate”

INTERVIU: „La Washington și la București, există dorința de a-i lega șireturile lui Trump”. Vladimir Tismăneanu, relatări din SUA: „La universitate, toate birourile și funcțiile legate de diversitate au fost desființate”
Protest în America. Foto: Ron Adar, M10s / Zuma Press / Profimedia

„Oameni influenți se aliniază lui Trump, într-o combinație populistă și fascistoidă”, afirmă Vladimir Tismăneanu, într-un interviu. Profesorul de științe politice de la Universitatea din Maryland discută despre transformările curente din societatea americană, având în vedere că Donald Trump a început un nou mandat de președinte.

  • Trăim momente cu potențial funest. Deși nu sunt pesimist de obicei, în această perioadă simt o anumită neliniște.”

– Care a fost scopul întâlnirii europene de la Paris? – Vladimir Tismăneanu: Întâlnirea de la Paris ilustrează conștientizarea unei realități complicate. Europa a realizat că este exclusă de la negocieri, iar acest lucru a fost facilitat de adoptarea de către SUA a agendei lui Putin, pe care echipa lui Trump o înțelege doar parțial. Scopul pare a fi restabilirea relației „normale” cu Washingtonul, dar și distrugerea alianței transatlantice. Excluderea Europei este parte integrantă a acestei strategii.

– Ce rol joacă Ucraina în aceste discuții? – Trump nutrește o admirație profundă pentru Putin. De multe ori, el îndeplinește agenda acestuia, fără a se deranja să condamne atrocitățile. De exemplu, când a fost întrebat despre masacrul de la Bucea, a răspuns că era păcat, dar că el va aduce pacea, fără a recunoaște gravitatea situației.

– Elon Musk s-a implicat recent în sprijinirea extremiștilor. – Elon Musk este reprezentantul unei noi forme de obscurantism, asocierii cu neo-imperialismul care promovează ideile trumpiste. Acesta nu manifestă convingeri democratice și, asemenea lui Trump, are o afinitate pentru conducători autoritari.

Potrivit viziunii lui Musk și a altor susținători ai lui Trump, România post-1990 este văzută ca o pseudo-democrație, o cleptocrație securistă. Candidatura lui Georgescu este considerată un exorcism politic, ignorându-se legăturile sale cu aparatul de stat. Orice vulnerabilitate reală este percepută ca o amenințare, iar răspunsurile extreme devin astfel justificate.

De ce se comportă astfel Trump? Îi conferă „mandat divin”

– Care este conceptul mandatului de-al doilea al lui Trump? Ce dorește el acum? – Între primul și al doilea mandat există această noțiune de „mandat divin”. Primul Trump nu acționa din credință, în timp ce în al doilea, Trump susține că el formează Epoca de Aur. Aceasta este o asociere îngrijorătoare, având în vedere contextul istoric.

– De ce este important acest aspect? – Mă gândesc la lucrarea lui Marx, „18 Brumar”, descriind ascensiunea fascismului. Istoria, în cazul lui Trump, se scrie ca o farsă tragică, cu victime în Ucraina, în timp ce el își ofera stimulente pentru propria glorificare.

„Oameni influenți, importanți trec de partea lui Trump, într-o combinație populist – fascistoidă”

– La București și Washington se observă o supușenie îngrijorătoare. – Oameni influenți își schimbă orientarea în susținerea lui Trump, ca reacție împotriva modernității și pluralismului. La universitatea unde predau, toate funcțiile legate de diversitate au fost anulate.

– Îi comparați pe Trump cu diverși dictatori. Care este specificitatea sa? – Trump nu prezintă componenta genocidară. El acceptă pur și simplu că problemele sunt ale fiecăruia, fără a considera că ar fi ceva în neregulă. Deși Trump manifestă tendințe fasciste, genocidul este un pas pe care nu l-a atins încă.

Am analizat dictaturile anterioare și epurările din Uniunea Sovietică, observând similarități cu ceea ce se întâmplă în SUA. Există un număr record de procese, dar e greu de spus dacă justiția va funcționa. Trump a numit judecători în Curtea Supremă, punând întrebarea dacă aceștia vor acționa în respectul legii.

– Există un fenomen de myrmidonizare. La Washington și București se pare că nu este vreo opoziție. – Din păcate, nu. În rândul elitei, o idee de boală pare să circule, alimentată de idei permise în perioada Clinton și extinsă de Obama. Mă întreb cine s-ar putea opune.

Trump uniformizează, îndepărtând pe cei care nu îi sunt fideli, controlând instituțiile. Se bazează pe decizii personale. A constituit o echipă de myrmidoni care îi curentează ego-ul.

– Myrmidonii? – Myrmidonii sunt asociați cu războiul troian, un simbol al celor care își susțin liderii fără voință proprie. Acest fenomen este vizibil și la București. Uniunea celor care au susținut alte idei au ajuns în spatele lui Trump.

– Cine îi reprezintă? – Presa arată un anumit grad de opoziție, dar Trump își permite să conteste legitimitatea acesteia. Se trăiește astfel în distopia lui Trump, iar viitorul rămâne incert. Poate va exista o responsabilizare.

– De ce au crescut prețurile în SUA? – O întrebare pentru specialiști. Reinventăm subiectele în timp ce visele de prosperitate dispar.

– Administrația Trump are planuri de evacuare pentru palestineni. – Aceste întrebări reflectă o lipsă totală de empatie. O comunitate este ignorată complet.

„Scuipatul a fost interpretat ca un sărut. Iar Trump a fost de acord”

– De ce semnează în fiecare zi noi ordine executive? – Cred că acest comportament este o formă de dinamism personal, alimentat de cei din jurul său care nu au forța necesară să-l oprească. Trump este determinat să continue un curs de acțiune imprevizibil.

– Ce se va întâmpla dacă Trump nu devine dictator? – Trump se bazează pe instincte. El este acum într-un mandat care îi dă putere, iar sub instinctul său nu se va introspecționa. Totul depinde de reacția celor care îl susțin.

Trump reușește să aplice o formă de frică, excludând pe unii, și asta îi asigură un anumit succes. O mare parte din populație este inertă, în timp ce alții respondenți sunt atrași de fanteziile lui.

România se află în dificultate, la fel și UE

– În România ce se întâmplă? – Actuala diplomație nu răspunde provocărilor, iar țara pare să ignore realitatea.

– De unde vin ezitările? – Liderii politici par confuzi, evitând confruntările. Se speră într-o reacție din partea statelor europene, dar nu sunt suficiente.

– Între Roma și București se duc semnale interminabile. Se pare că nu sunt în stare să răspundă provocărilor. E nevoie de o reacție urgentă.

– NATO se află într-o criză. Dacă nu există o soluție, securitatea va fi pusă în pericol. valorile democratice sunt în pericol.

Trăim momente dificile. Nu știu dacă este vorba de o agonie finală, dar avem de-a face cu perioade întunecate care pot duce la evenimente tragice.

Cine este Vladimir Tismăneanu

Vladimir Tismăneanu este profesor de științe politice la Universitatea din Maryland. Cartea sa, „Aventura ideilor”, a fost publicată în 2024 la editura Humanitas. Este autorul unor lucrări precum „Diavolul în istorie: Comunismul, fascismul și lecțiile secolului XX” (University of California Press, 2012) și „Lumea secretă a nomeclaturii” (Humanitas, 2012). De asemenea, a colaborat la „Raportul Final al Comisiei Prezidențiale pentru analiza dictaturii comuniste din România” (Humanitas, 2007).

Recomandari
Show Cookie Preferences