REVIEW Nokia 3210 – Am testat telefonul care a marcat începutul „mobilelor” în România, relansat după 25 de ani. Cum se prezintă noua versiune, gândită pentru „digital detox” / Cât rezistă bateria
Deși nu există o adevărată „mașină a timpului”, este posibil să îți aduci aminte de trecut având în buzunar un obiect mic, turcoaz și plin de contraste. Acesta este Nokia 3210, relansat la 25 de ani de la modelul său original. L-am testat pentru a descoperi ce poate oferi, dar și ce nu poate. Care a fost cea mai amuzantă întâmplare din zilele petrecute cu 3210?
Nokia 3210 – Un telefon legendar revenit într-o lume complet diferită
Fiecare dintre noi își amintește primul său telefon mobil, iar pentru mine acesta a fost un Nokia 3210 resigilat, într-o perioadă în care apelurile în alte rețele costau până la 50 de cenți pe minut, iar „bipurile” și melodii din cifre și litere erau la modă. În anul 2001, internetul pe telefon sau camerele foto nu erau pe lista de cerințe pentru un model ca Nokia 3210, care nu avea nici ecran color și nici sunete polifonice.
Aflând despre relansarea Nokia 3210, la 25 de ani distanță de la original, mi-am dorit neapărat să fac o „călătorie în trecut”, pentru a înțelege ce înseamnă utilizarea acestui telefon în 2024.
Concluzia este clară: folosind un telefon atât de simplu, devine evident cât de departe au evoluat telefoanele mobile în ultimul deceniu și jumătate. Imaginile superbe pe care le pot captura smartphone-urile moderne și ușurința cu care poți viziona un film sau instala aplicații ce ocupă spațiu considerabil sunt evidente atunci când folosești 3210.
Am achiziționat de la un vânzător de pe eMAG acest model Nokia 3210, produs de HMD Global, la un preț de 350 lei, alegând o culoare care m-a cucerit, un turcoaz numit „Scuba Blue”.
Nokia a anunțat relansarea modelului 3210 în luna mai a acestui an: „Un telefon legendar revine cu ocazia aniversării a 25 de ani de la lansare”, afirmau reprezentanții HMD. Dar mai poate fi considerat legendar acest model în 2024?
Nokia 3210 face parte din categoria „Dumbphone” (telefoane cu taste și funcții de bază), și HMD Global afirmă că aceste modele sunt din ce în ce mai căutate pe piață. Este, de asemenea, un telefon destinat conceptului de „digital detox”, pentru cei care doresc să evite smartphone-urile pentru o vreme. Foarte mulți își doresc această deconectare, însă puțini reușesc să o pună în practică.
Acest model Nokia 3210 este compact, ușor și nu deranjează în buzunar, dar un aspect frustrant este că lanterna se poate activa accidental chiar și cu tastele blocate, rămânând aprinsă până când observi.
Cea mai amuzantă întâmplare (care a provocat și o mică panică) a fost atunci când am auzit o voce din buzunar, telefonul inițiind un apel la 112. Am explicat operatoarei că a fost o greșeală, cauzată de tastele care s-au apăsat accidental.
Specificații Nokia 3210 (ediția 2024)
- Ecran: 2,4 inci, TFT, 240 x 320 pixeli, 167 ppi
- Dimensiuni: 122 x 52 x 13.1 mm
- CPU: 1.0 GHz Cortex-A7
- Greutate: 87 de grame
- Memorie: 128MB stocare; 64MB RAM
- Cameră foto: 2 MP
- Baterie: Li-Ion 1450 mAh, detașabilă
- Bluetooth 5.0, A2DP
- Preț: 350 lei
- Culori disponibile: Scuba Blue, Y2K Gold, Grunge Black (denumirile comerciale)
Simpatic dar și extrem de frustrant
În pachet este inclus și un încărcător USB-C, iar, în tradiția telefoanelor din trecut, bateria este detașabilă și necesită încărcare la fiecare câteva zile. Nu ar trebui să te îngrijorezi prea mult dacă îl scapi pe asfalt sau pe scări (am avut un Nokia 3310 ca telefon secundar timp de câțiva ani – relansat în 2017 – care a rezistatust necondiționat, chiar și la căzături).
La început, telefonul emite un sunet deranjant când apeși o tastă, dar am reușit să găsesc rapid modul de dezactivare a acestui zgomot în meniuri, chiar dacă opțiunea era oarecum ascunsă.
Tastele sunt intuitive, iar ecranul de 2,4 inci este luminos (deși utilizarea la luminozitate maximă reduce semnificativ autonomia), plus că există o mufă de căști pentru cei care doresc să asculte radio.
Poți accesa internetul printr-o versiune de browser Opera, însă navigarea este complicată cu tastele direcționale și pe un ecran atât de mic nu se pot afișa multe informații. Am încercat să caut pe Google, să citesc știri și să accesez Wikipedia, dar experiența este lentă și deloc plăcută. Nu am reușit să mă conectez la email sau la rețelele sociale.
Un meniu util este cel denumit „Suplimente” care conține instrumente precum converter de unități, calculator, cronometru, reportofon, lanternă și calendar. La începutul anilor 2000, era impresionant să ai atâtea funcții pe telefon, dar smartphone-urile moderne oferă mult mai multe opțiuni.
Deși nu poți instala aplicații, creatoarea acestui model promite că este ideal pentru utilizatorii care doresc să se deconecteze de la aplicațiile constante.
Am încercat și camera de 2 MP, dar rezultatele obținute nu sunt deosebite datorită senzorului mic, iar pozele pe timp de noapte sunt neclare. Acest telefon nu este menit pentru fotografii frecvente, deoarece nu dispune de mult spațiu de stocare.
Există un meniu de editare pentru poze, permitând unele modificări simple la fotografiile clare și luminoase. Însă, odată descărcate pe un laptop, calitatea acestora lasă de dorit.
Telefonul are și funcție radio, care se aude bine fără a fi necesară conectarea căștilor.
Noul 3210 revine cu celebrul joc Șarpe (Snake), însă nu acesta poate fi un motiv solid pentru a achiziționa telefonul. Alte opt jocuri sunt disponibile, dar sunt gratuite doar pentru un număr limitat de încercări, urmând ca ulterior utilizatorii să plătească pentru acces. Este destul de puțin probabil ca mulți să fie dispuși să investească bani în jocuri atât de simple.
Aspecte pozitive
- Telefonul este compact, ușor și comod de purtat
- Bateria rezistă câteva zile, în funcție de utilizare și setările de luminozitate
- Convorbirile se aud foarte clar
Aspecte negative
- Camera foto are un nivel rudimentar de calitate
- Accesul la internet este complicat
- Tastele se pot activa ușor în buzunar, inițiind apeluri accidentale
- Instalarea aplicațiilor nu este posibilă
- Autonomia bateriei scade considerabil la luminozitate maximă
Concluzie
Cui se adresează acest telefon? Este destinat utilizatorilor care doresc, pentru o perioadă, să se deconecteze de la smartphone-uri și de la notificările constante. Este un model potrivit pentru copii la școală, pentru a putea menține legătura (de exemplu, în cazul în care merg la un after-school), dar și pentru seniori care doresc să sune sau să fie sunați fără a se îngrijora că trebuie să-l încarce zilnic.
Este un telefon ideal pentru oricine deține un smartphone și dorește un dispozitiv mic de rezervă, cu autonomie de câteva zile. Totuși, menționez clar: Nokia 3210 nu poate înlocui un smartphone și nici nu își propune să facă acest lucru. Dispune de câteva funcții mai moderne, dar nu se compară cu cele oferite de cele mai simple smartphone-uri.
Reînviat, 3210 este un telefon plăcut, dar este esențial să conștientizezi limitările sale înainte de a lua decizia de cumpărare.