„Sfârșitul celei de-a doua Republici Austriece”. Ce ar putea aduce un guvern condus de partidul de extremă-dreapta FPÖ, cu Herbert Kickl în funcția de cancelar

„Sfârșitul celei de-a doua Republici Austriece”. Ce ar putea aduce un guvern condus de partidul de extremă-dreapta FPÖ, cu Herbert Kickl în funcția de cancelar
Liderul FPO Herbert Kickl. FOTO: Alex HALADA / AFP / Profimedia

Există mulți care cred că liderul Partidului Libertății (FPÖ), un candidat cu mari șanse de a prelua conducerea guvernului de la Viena, își dorește o distanțare de Uniunea Europeană și instaurarea unei democrații iliberale, similar cu modelul lui Viktor Orban, ceea ce ar putea afecta statul de drept, libertățile civile și presa critică, susține Hoang Kim Son, jurnalist la cotidianul austriac Der Standard. Herbert Kickl va trebui să-și modereze pozițiile, deoarece va face parte dintr-o coaliție cu Partidul Popular.

Zeci de mii de persoane au protestat săptămâna trecută, în principal în Viena, dar și în alte orașe precum Innsbruck, Salzburg și Graz, împotriva unui guvern condus de Partidul Libertății (FPÖ) și de controversatul său lider, Herbert Kickl.

Deși FPÖ, un partid extremist cu origini naziste, nu a câștigat anul trecut majoritatea, are acum o oportunitate reală de a forma pentru prima dată executivul federal, posibil alături de Partidul Popular (ÖVP) conservator.

Kickl, un politician eurosceptic cu înclinații pro-Rusia, a primit recent mandatul pentru formarea guvernului din partea președintelui Alexander Van der Bellen, după eșecul negocierilor cu conservatorii, social-democrații (SPÖ) și liberalii din micul partid NEOS.

La început, conservatorii, conduși de fostul cancelar Karl Nehammer, au exclus orice formă de colaborare cu FPÖ care să-l includă pe Kickl în guvern. Cu toate acestea, după eșecul discuțiilor cu social-democrații, Nehammer a demisionat și ÖVP a acceptat să discute cu extremiștii, având deja două runde de negocieri.

FPÖ are avantajul unei poziții favorabile în negocieri, ocupând primul loc în sondaje și având șanse să câștige și mai multe locuri în parlament în cazul unor alegeri anticipate, potrivit lui Hoang Kim Son.

Conform ultimelor sondaje, FPÖ ar putea obține 35,5% din voturi în eventualele alegeri (comparativ cu 28,8% în alegerile anterioare), în timp ce ÖVP și SPÖ ar putea înregistra pierderi substanțiale.

„Drept urmare, FPÖ are capacitatea de a solicita multe, iar dacă negocierile nu decurg conform așteptărilor, poate apela la alegeri anticipate. În acest context, ÖVP se confruntă cu o mare presiune”, a argumentat jurnalistul austriac.

Există temeri că liderul FPÖ vrea să afecteze statul de drept, libertățile civile și presa critică

Kickl nu a avut parte de o primire entuziastă în presa internațională; acesta a câștigat alegerile fără a face compromisuri, adoptând un discurs ferm anti-migrație, eurosceptic și filorus, lansând atacuri directe împotriva adversarilor săi politici și promovând teorii ale conspirației, conform informațiilor de la Reuters și AFP.

Cu privire la posibilitatea ca Kickl să ajungă la guvernare, The Economist a menționat posibila „putinizare a centrului Europei”, iar Politico l-a comparat pe politicianul austriac cu Viktor Orban, premierul Ungariei, acuzat de corupție și derapaje democratice.

Hoang Kim Son a explicat că în Austria, Kickl este perceput similar cu imaginea din presa internațională: un aliat al lui Putin și Orban, care își propune să se distanțeze de UE și să impună o democrație iliberală.

Multe voci susțin că liderul FPÖ „vrea să afecteze statul de drept, libertățile civile și presa critică”.

„Se crede că un guvern condus de Kickl ar marca sfârșitul celei de-a doua Republici în Austria, care a fost caracterizată prin capacitatea de a ajunge la compromisuri în locul polarizării și parteneriatul social în locul conflictului de clasă”, adaugă jurnalistul de la Der Standard.

Conform sondajelor, Kickl polarizează opinia publică ca nimeni altcineva – nu doar în rândul rivalilor politici, ci și în rândul cetățenilor.

În indicele de încredere APA/OGM, Kickl a fost constant pe ultimele locuri, înregistrând în ultimul sondaj din august 27% încredere, în timp ce 69% dintre respondenți au declarat că nu au încredere în el.

Totuși, Kickl are o ușoară susținere mai bună comparativ cu adversarii săi (fostul cancelar Nehammer și liderul SPÖ Andreas Babler) în ceea ce privește susținerea pentru funcția de cancelar.

Un pas major către formarea unui guvern

Aspectele pe care le va avea un guvern al extremiștilor, colaborând cu conservatorii, rămân de văzut în urma negocierilor.

Există suprapuneri între pozițiile FPÖ și ÖVP în numeroase domenii, mai ales în privința politicii stricte privind imigrația. Georg Knill, președintele Federației Industriilor Austriece, a subliniat existența unui program economic aproape „congruente” între cele două formațiuni.

Recent, cele două partide au ajuns la un acord pe teme bugetare, un pas esențial pentru finalizarea acordului de coaliție.

Pe parcursul discuțiilor inițiate săptămâna trecută, Kickl a dezvăluit un plan de austeritate în valoare de 6,3 miliarde de euro, fără introducerea de noi taxe, fie că e vorba de moșteniri, donații sau avere.

El a declarat că intenționează să combată „privilegiile”, în special pentru „marii șefi”, prin economii în execuția ministerială și eliminarea „subvențiilor excesive”.

„Aceasta este singura modalitate prin care Austria își poate contura viitorul, independent de influențele externe din Bruxelles”, a afirmat liderul naționalist, care a fost mereu critic față de Uniunea Europeană.

O viziune posibil asemănătoare cu cea a lui Orban

Discuțiile pe teme precum politica externă și relația cu Uniunea Europeană rămân în continuare deschise. Cea mai importantă diferență între FPÖ și ÖVP constă în percepția asupra Uniunii Europene, nota Der Standard.

„Există premise solide că Kickl va urma o linie similară cu Orban, cel puțin din perspectiva unei poziții față de Ucraina și Uniunea Europeană, dar clarificările vor veni după negocieri”, a declarat reporterul austriac.

Pentru o perioadă extinsă, conservatorii s-au considerat o formațiune pro-europeană și au fost, totodată, promotori ai aderării Austriei la Uniunea Europeană.

Nucleul proeuropean al ÖVP a slăbit, conform afirmațiilor făcute de foști politicieni, inclusiv Othmar Karas. Totuși, o relație constructivă cu Bruxelles-ul este parte din esența Partidului Popular.

Situația pentru FPÖ este diferită. Partidul este în mod constant sceptic față de UE, dorește reformarea acesteia și susține o integrare mult mai restrânsă.

Suportul pentru Ucraina reprezintă, de asemenea, o potențială sursă de conflict, având în vedere că ÖVP a fost solidar cu Kievul, susținând sancțiunile impuse Rusiei, în timp ce FPÖ a criticat aceste sancțiuni și a arătat o apropriere față de Moscova.

FPÖ respinge în mod clar implicarea Austriei în sistemul european de apărare aeriană Sky Shield, o idee susținută de ÖVP.

Alte subiecte controversate ar putea include relația cu presa, înclinația FPÖ către grupuri extremiste și neo-naziste și intenția lui Kickl de a lua măsuri „legale și politice” pentru a revizui restricțiile impuse în perioada pandemiei COVID de guvernul ÖVP.

Proiectul PULSE reprezintă o inițiativă europeană pentru promovarea parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, co-finanțată de Comisia Europeană (DG CONNECT) în cadrul Acțiunilor Multimedia.

Recomandari
Show Cookie Preferences