Apple se pregătește să finalizeze un proces referitor la utilizarea Siri pentru monitorizarea clienților

Apple se pregătește să finalizeze un proces referitor la utilizarea Siri pentru monitorizarea clienților
Boxă Apple HomePod legată la asistentul virtual Siri, FOTO: franky242 / Alamy / Profimedia Images

Apple a convenit să plătească suma de 95 de milioane de dolari pentru a încheia un proces în care compania, cunoscută pentru angajamentul său față de confidențialitate, este acuzată că a folosit asistentul său virtual Siri pentru a supraveghea utilizatorii de iPhone și alte dispozitive populare, conform unui raport de la Associated Press.

Acordul propus, depus marți într-un tribunal federal din California, ar soluționa un litigiu vechi de cinci ani, bazat pe acuzații că Apple ar fi activat în mod neautorizat Siri pentru a înregistra conversații timp de un deceniu prin intermediul iPhone-urilor și altor dispozitive echipate cu acest asistent.

Conform documentelor legale, înregistrările ar fi fost realizate chiar și atunci când utilizatorii nu activau asistentul virtual prin cuvintele de activare „Hei, Siri”. O parte dintre aceste conversații ar fi fost ulterior distribuite agenților de publicitate pentru a targeta consumatorii cu reclame mai relevante care aveau șanse mai mari să conducă la vânzări.

Aceste acuzații contravin angajamentului pe termen lung al Apple de a apăra confidențialitatea clienților săi, un principiu pe care CEO-ul Tim Cook îl consideră adesea un „drept fundamental al omului”.

Apple nu admite nicio vină în cadrul acestui acord, care urmează să fie aprobat de judecătorul federal Jeffrey White. Avocații implicați în caz au solicitat o audiere pe 14 februarie pentru a discuta termenii acestui acord.

Avocații reclamanților estimau despăgubiri de peste un miliard de dolari din partea Apple

Dacă acest acord va primi aprobarea, zeci de milioane de consumatori din SUA care au deținut iPhone-uri și alte produse Apple între 17 septembrie 2014 și sfârșitul anului trecut ar putea solicita compensații.

Fiecare consumator ar putea primi până la 20 de dolari pentru fiecare dispozitiv echipat cu Siri, acoperit de acest acord, deși suma finală ar putea fi ajustată în funcție de numărul cererilor depuse. Estimările din documentele tribunalului sugerează că doar 3% până la 5% dintre consumatorii eligibili ar putea face cereri.

Consumatorii eligibili vor fi restricționați la solicitarea de compensații pentru un maxim de cinci dispozitive.

Acordul reprezintă o sumă considerabil mai mică comparativ cu profiturile totale de 705 miliarde de dolari pe care Apple, cea mai valoroasă companie din lume, le-a generat între septembrie 2014 și sfârșitul anului precedent.

De asemenea, suma este semnificativ mai mică decât estimarea de 1,5 miliarde de dolari pe care avocații consumatorilor o considerau ca fiind datorată de Apple, în eventualitatea în care compania ar fi fost găsită responsabilă de încălcarea legilor americane privind interceptarea comunicațiilor, dacă procesul ar fi fost dus în instanță.

Recomandari
Show Cookie Preferences