Corespondență din Málaga, Spania. Nemulțumirile românilor care votează: „Ce să facem acasă? E o stână fără câini”

Pentru alegerile parlamentare, patru secții de votare sunt deschise în regiunea Malaga, unde locuiesc aproximativ 11.000 de români. Corespondentul nostru a dialogat cu aceștia, care își exprima votul gândindu-se atât la cei de acasă, cât și la turul doi al alegerilor prezidențiale.
- „De fiecare dată când mă duc acasă, mă doare stomacul la cumpărături. Prețurile sunt mai mari decât aici, iar salariile sunt foarte mici”, afirmă o româncă din Spania.
Românii din diaspora își aleg duminică, 1 decembrie, cei doi senatori și patru deputați care îi vor reprezenta în Parlamentul României pentru următorii patru ani. Voturile lor sunt esențiale, deoarece se redistribuie în totalul național.
În Spania trăiesc aproape 630.000 de români, dintre care aproximativ 11.000 sunt în regiunea Malaga, conform celor mai recente date oficiale. La fel ca în primul tur al prezidențialelor, românii au avut trei zile pentru a-și exprima votul.
Pensiile părinților din România de 400 de euro comparativ cu pensiile din Spania de 2.000 de euro
Bianca, care locuiește de 21 de ani în Spania, a votat „pentru schimbare”. Ea mărturisește că are „regrete” când se gândește la România, dar recent a găsit „o fărâmă de speranță” într-un candidat și a decis să voteze pentru un viitor mai bun.
„Sunt departe de părinți și frați, n-am decât doi băieți minunați aici. Este complicat să mă reîntorc, iar soțul meu, care lucrează în poliție, nu poate lăsa totul pentru România”, subliniază aceasta.
Ea a votat având în minte părinții ei, care „dupa 40 de ani de muncă, primesc pensii de 400 de euro”, pe când soacra sa, cetățean spaniol, primește 2.000 de euro.
„Când mă uit la prețurile din România, mă mâhnesc pentru că sunt tot mai mari, iar salariile rămân foarte mici. Coșul zilnic costă mai mult decât în Spania”, adaugă Bianca.
Bianca intenționează să voteze pentru un candidat care „îi transmite ceva special”. „Dacă va realiza măcar 20% din ce promite, țara va avansa. Vreau să stăm în picioare, să atragem și străinii să cumpere de la noi pentru că avem ce oferi”, arată ea.
Carmen din Malaga: „M-am informat despre alegeri cu două zile înainte”
Carmen, o româncă stabilită în Spania de 20 de ani, fostă locuitoare în Madrid, s-a mutat recent în Málaga. „Sincer, nu mă pricep la politică. Am decis să mă duc la alegeri în ultima zi, informându-mă începând de vineri.”
Aceasta consideră că a fost trist ce s-a întâmplat în primul tur, în special referitor la renumărarea voturilor.
„Este o dovadă clară de corupție în România. A fost votul oamenilor, dar sistemul nu a acceptat”, critique ea.
Chiar dacă trăiește în Spania, se consideră în continuare legată de România. „Indiferent cât de bine suntem primiți aici, trebuie să recunoaștem că suntem străini. Spania este țara adoptivă, dar nu e a noastră”, afirmă ea.
Își vizitează familia din România de cel puțin trei ori pe an. „Vrem schimbare pentru ei, pentru un viitor mai bun. Suntem patrioți! Când vor fi locuri de muncă, atunci ne vom întoarce”, adaugă Carmen.
„Ce să faci acasă? Fabrici nu mai sunt, bani nu sunt, e stână fără câini”
Elena și soțul ei, stabiliți în Spania de 20 de ani, spun că au plecat din România din cauza lipsei de oportunități. Ar dori să revină, dar nu văd un motiv concret. „Ce să facem acasă? Fabrici nu mai sunt, uzine nu mai sunt, e o stână fără câini. Cum a ajuns România la acest punct?”, își exprimă dezamăgirea.
Ei planifică să voteze pentru candidatul care „va deranja sistemul”.
„Este un om credincios, dintr-o familie de creștini, și poate reprezenta țara cu demnitate, nu ca alții care ne-au făcut să ne simțim prost pentru că am plecat”, adaugă ei.
Gabriel, de 19 ani în Spania: „În România totul e vândut străinilor!”
Gabriel, stabilit în Spania de 19 ani, a plecat ca electrician automatist și a obținut diverse calificări. „Sunt și instalator, și am învățat multe muncind. Avem și noi calificări în diasporă, contrar spunerilor altora”, afirmă el.
Vine să voteze supărat de corupția din conducerea românească. „Vreau să mă întorc acasă, am familie acolo, plătesc impozite. Sunt aici căci România nu mi-a oferit alternative. Aș vrea să ajut Parlamentul și Președinția să ne sprijine să ne întoarcem, să existe locuri de muncă în țară. Totul e vândut străinilor”, detaliază Gabriel.
Își dorește ca România să fie „reprezentată de o persoană mândră, cu demnitate, nu de cineva care nu știe să comunice”.
„Fiecare dată când apare un nou candidat, se spune că e pro-rus. Sunt oameni care cer schimbare, sunt sătui de situație. Dacă nimic nu se schimbă, riscăm să pierdem România și să ne trezim sub alte însemne”, adaugă el.
Gabriel este dezamăgit de contestarea voturilor din turul precedent:
„Acceptați votul poporului! Dacă nu, să pună ștampila pe buletin și gata! Le e teamă de ce urmează, dacă își pierd puterea. Sunt temeri că se vor descoperi ilegalitățile lor”, conchide el.
„Ce a făcut CCR nu este corect!”
Claudia, în Spania de doi ani, lucrează în domeniul ospitalității și a venit să voteze pentru a nu permite României să revină în trecut.
„Vreau să ne bucurăm de libertatea de mișcare. Nu vreau ca România să devină naționalistă sau să se îndrepte spre est, în contextul conflictului din Ucraina. Cred că România trebuie să rămână în Europa”, explică ea.
Călin, un IT-ist stabilit în Alhaurín de Torre de un an și jumătate, a votat „pentru democrație”, având îngrijorări pentru familia sa de acasă. Consideră că alegerile parlamentare sunt mai cruciale decât cele prezidențiale și au fost afectate de scandalul recent.
„Mi se pare nebunie ce a avut loc. Nu este corect ceea ce a decis CCR. Partidele au fost de acord cu rezultatele, dar CCR a provocat neliniște”, punctează el.
„A fost un vot împotriva sistemului”, adaugă Călin.
„Incredibil că poți convinge pe cineva să te voteze prin TikTok și rețele sociale”
Teodora și Paul, un cuplu de tineri din Cluj, se pregătesc să se mute în Spania. Au achiziționat un apartament în Benalmádena, dar speră să nu fie nevoiți să se stabilească permanent din cauza rezultatelor alegerilor. „Vrem să venim cât mai des în România, nu dorim să ne rupem legăturile cu țara”, spun ei.
Au ales Málaga datorită vremii plăcute, oamenilor prietenoși și infrastructurii. Paul, recuperat după o fractură, este impresionat de sistemul medical spaniol. „Este excepțional, mai bun decât cel privat din România.”
După primul tur, s-au simțit „șocați și speriați”. „Este uimitor cum poți convinge prin TikTok și alte rețele, când oamenii nu mai caută surse clasice de informație, ci merg în zone de entertainment”, remarcă Paul.
Săptămâna viitoare, cei doi se vor prezenta la vot deoarece nu vor ca România să regreseze. „Nimeni nu vrea să fie asociat cu un stat naționalist, sub influența Rusiei. Ar fi păcat, având în vedere progresul României în ultimii ani”, mai spune Paul.
După 20 de ani petrecuți în străinătate, dintre care ultimii opt în Spania, Gabriel și Luminița nu doresc ca „România să ajungă ca Ucraina sau Georgia”.
Gabriel, electrician, crede că „nu poți avea încredere într-un om care afirmă că s-a întâlnit cu extratereștrii”. „Dacă e serios, atunci avem mari probleme”, adaugă el.
Fiica lor, în vârstă de 18 ani, s-a născut în Anglia, unde se va întoarce anul viitor. A votat pentru prima dată și, deși a fost în România doar în vacanță, se consideră româncă, spune mama ei, asistentă medicală.
Cuplul nu înțelege de ce mulți români din Spania au votat un candidat care ar putea îndrepta țara spre Rusia.
„Știe că mesajele populiste vor atrage voturi, iar oamenii doresc o schimbare. Ne-am zbătut să ajungem în Vest, iar acum facem un pas înapoi spre Rusia?”, întreabă retoric Gabriel.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, românii din Spania au votat după cum urmează: Călin Georgescu a obținut 47,04%, iar Elena Lasconi a ocupat locul doi cu 19,14%.