Daniel David abordează subiectul concursurilor pentru funcțiile de directori școlari: „Eficiența administrativă trebuie să primeze în fața influențelor politice”

Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a anunțat că, în continuare, vor fi organizate concursuri pentru ocuparea posturilor de directori în învățământ, „atunci când acest guvern își va menține activitatea”: „Consider că intervenția politică nu ar trebui să ajungă în mediul școlar”.
„Dacă acest guvern își va menține activitatea, vom organiza concursuri pentru pozițiile de directori în școli. Intervenția politică nu ar trebui să aibă loc în mediul școlar. Discuțiile privind influența politică la nivel de inspectorate sunt necesare, dar trebue să ne asigurăm că la nivel școlar acest factor este limitat. Vom dezvolta o metodologie care să permită desfășurarea concursurilor într-un mod transparent și corect”, a declarat ministrul Educației într-o conferință de presă.
Mecanisme de protecție pentru directorii școlari în fața influențelor politice
Întrebat de jurnaliști despre modalitățile de protecție pentru directorii de școli care au obținut funcțiile prin concurs în fața demiterilor politice, Daniel David a răspuns că „metodologia concursului va juca un rol determinant”: „Chiar și în prezența unor astfel de influențe, este necesar să găsim mecanisme de sesizare pentru a le oferi protecție”.
„Consider că trebuie să discutăm despre limitele influenței politice, în special la nivel de inspectorat. Totuși, în cazul școlilor, trebuie să ne concentrăm pe un management eficient, care să se bazeze pe concursuri corecte și protejarea celor care au câștigat aceste concursuri”, a adăugat Daniel David.
Ministrul Educației a subliniat ulterior, adresându-se inspectorilor școlari, importanța eficienței administrative: „La nivel de școală, eficiența administrativă trebuie să aibă prioritate în fața influențelor politice”.
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a afirmat că, în momentul de față, 80% dintre directorii de școli dețin funcții datorită concursurilor. „Am observat că, în ultima sesiune a concursului, nu vom ajunge niciodată la 100%. Prima generație de directori angajați prin concurs își va termina mandatul în ianuarie 2026, deci în aproximativ 9 luni”, a declarat Ion.
O analiză realizată de Edupedu.ro, pe baza datelor Ministerului Educației, a evidențiat faptul că 760 de directori care au câștigat postul în perioada 2021-2022 au fost demisi sau au ales să demisioneze înainte de începerea acestui an școlar. Conform sursei menționate, aceștia au fost înlocuiți cu directori numiți de inspectorii școlari, care sunt și ei numiți politic.