Kremlinul acuză națiunile europene de implicare indirectă în conflictul cu Rusia

Kremlinul acuză națiunile europene de implicare indirectă în conflictul cu Rusia
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în timpul unor negocieri cu ministrul pentru relații internaționale și cooperare al Republicii Namibia, Peya Mushelenga, la Moscova, 26 martie 2024., Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Kremlinul susține că națiunile europene sunt implicate indirect în războiul împotriva Rusiei prin furnizarea de armament Ucrainei. Aceștia sugerează că decizia Occidentului de a permite atacuri cu rază lungă de acțiune din partea Ucrainei pe teritoriul rus a fost luată cu mult înainte, dar a fost menținută secretă, conform Reuters.

„Observăm o implicare indirectă a Europei, iar livrările de diverse sisteme de arme și muniții către Ucraina continuă. Aceasta este o implicare indirectă în conflictul împotriva Rusiei”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, în cadrul conferinței de presă zilnice.

Marți, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a afirmat că declarațiile cancelarului german Friedrich Merz, referitoare la absența restricțiilor impuse de partenerii occidentali în privința razei de acțiune a armelor livrate Ucrainei, sugerează că decizia de a permite Kievului să atace ținte rusești fusese luată cu mult timp înainte, notează Reuters.

Lavrov a comentat despre declarațiile lui Merz, indicando „calibrul” liderilor din principalile țări europene și sugerând că decizia de a permite Ucrainei să efectueze atacuri cu rază lungă de acțiune pe terenul rus a fost decisă anterior, dar a fost păstrată confidențială.

Referitor la comentariile președintelui american Donald Trump, care a criticat dur Rusia și a amenințat cu noi sancțiuni, Lavrov a spus că „acesta își exprimă frustrările, deoarece observă cum eforturile sale pentru pace în Ucraina sunt compromise de politicienii europeni”.

Cancelarul german a anunțat luni că aliații occidentali ai Ucrainei nu mai impun restricții în utilizarea armelor provenite din Occident pentru atacuri asupra țintelor din Rusia.

„Nu există restricții cu privire la raza de acțiune a armelor livrate Ucrainei – surse din Regatul Unit, Franța, și chiar din partea noastră, precum și din SUA, nu mai impun restricții”, a afirmat Merz, în cadrul unui forum organizat de canalul WDR.

„Aceasta înseamnă că Ucraina se poate apăra, de exemplu, prin atacuri asupra pozițiilor militare din Rusia”, a adăugat premierul german. „Anterior, acest lucru nu era posibil și, cu câteva excepții, nici nu se realiza”, a completat cancelarul.

Până acum, Ucraina a primit rachete cu rază lungă de acțiune din partea SUA, Regatului Unit și Franței, inclusiv ATACMS, Storm Shadow și SCALP, dar inițial utilizarea acestora era permisă doar împotriva forțelor ruse aflate pe teritoriile ucrainene ocupate. Restricțiile au fost oarecum relaxate spre sfârșitul anului 2024, sub administrația fostului președinte american Joe Biden și a altor aliați, permițând utilizarea rachetelor împotriva țintelor militare ruse din regiunile de frontieră.

Urmăriți cele mai recente actualizări referitoare la conflictul din Ucraina în format LIVE.

Recomandari
Show Cookie Preferences