O echipă din Elveţia lucrează la curăţarea spaţiului: Misiunea ClearSpace-1 are ca scop eliminarea deşeurilor orbitale

Aproximativ 35.000 de fragmente de deşeuri spatiale învăluie planeta noastră, iar acest număr creşte alarmant pe măsură ce lansările de sateliţi devin tot mai frecvente. Această acumulare sporeşte riscurile de coliziuni, cu posibile consecinţe asupra comunicaţiilor, transportului şi sistemului bancar global.
Pentru a soluţiona această situaţie, o echipă din Renens, Elveţia, dezvoltă un proiect inedit: ClearSpace Mission-1, o iniţiativă inovatoare susţinută de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi finanţată printr-un contract de 86 de milioane de euro.
Misiunea, planificată pentru anul 2028, vizează capturarea şi distrugerea satelitului Proba-1, primul satelit autonom realizat de ESA. Acesta va fi prins, frânat şi condus spre atmosfera terestră, unde se va consuma peste punctul Nemo, în Oceanul Pacific de Sud.
Startup-ul ClearSpace colaborează cu Omega, renumitul producător elveţian de ceasuri, care are o istorie legată de explorarea spaţială.
Directorul general al Omega, Raynald Aeschlimann, a evidenţiat că parteneriatul reflectă valorile comune ale ambelor entităţi, cum ar fi precizia şi inovaţia.
Cu perspective de dezvoltare a industriei spaţiale estimată la 1,8 trilioane de dolari până în 2035, conform celor de la McKinsey, necesitatea de sustenabilitate în spaţiu devine o prioritate. Misiunea ClearSpace-1 reprezintă un pas esenţial în direcţia creării unui mediu orbital mai sigur şi mai curat pentru viitoarele generaţii de exploratori în domeniul spaţial.