Pacientă de 68 de ani cu hernie gigantă, operată prin tehnologia robotică. Dr. Victor Radu, chirurg la MedLife: „Intervenția robotică optimizează rezultatul operațional“

Externată după doar 14 ore de la intervenție, fără dureri, și cu o recuperare extrem de rapidă. Acestea sunt avantajele semnificative ale unei paciente de 68 de ani din România, care a fost operată prin sistemul robotic da Vinci Xi pentru a remedia o hernie incizională complexă. „Chirurgia robotică a devenit prima alegere în tratamentul herniilor“, afirmă Dr. Victor Radu, medic primar în chirurgie generală, specializat în reconstrucția peretelui abdominal. Operația a fost realizată cu tehnica de ultimă generație pentru reconstrucția peretelui abdominal, având loc în cadrul MedLife Medical Park, cel mai extins hub medical al Grupului MedLife.
Pacienta, în vârstă de 68 de ani, s-a prezentat la medic cu două proeminențe vizibile în zona abdominală. „Știam de acestă problemă de opt ani, dar am amânat intervenția. Deși nu aveam dureri, disconfortul fizic cauzat de umflături era considerabil, iar teama de ocluzie intestinală m-a determinat, la insistențele fiicei și ale soțului meu, să opteze pentru intervenție”, a povestit pacienta.
Diagnosticul a fost definit ca hernie incizională sau eventrație complexă, având în vedere dimensiunile defectelor herniare care depășeau 10 centimetri și localizarea acestora în diverse zone ale peretelui abdominal. Eventrația se formează în urma cicatricilor postoperatorii, reprezentând o hernie apărută printr-o cicatrice existentă. Pacienta a suferit anterior două intervenții chirurgicale: una pentru colecistectomie laparoscopică, care a generat o eventrație de 6 cm la nivelul ombilicului, și un abces retroperitoneal, care a fost operat deschis și a lăsat un defect de 15 cm. Infecția anterioară a plăgilor chirurgicale și diabetul zaharat suferit de pacientă au fost factori care au contribuit la apariția herniei incizionale.
Deși multe persoane cu hernie sunt deranjate de aspectul vizibil al „umflăturilor”, efectele acestei afecțiuni sunt mult mai complexe, explică Dr. Radu. „Un perete abdominal care nu este complet integru nu poate funcționa eficient, afectând toate activitățile fiziologice. În lipsa intervenției chirurgicale, volumul herniei poate crește continuu, ducând la riscul ca organele herniate să nu mai aibă loc să revină în cavitatea abdominală.”
Chirurgia robotică oferă un plus de precizie și acuratețe intervențiilor chirurgicale.
Herniile incizionale necesită tratament chirurgical, fiind necesară reconstrucția peretelui abdominal. Intervenția poate fi realizată prin metode deschise, laparoscopice sau cu tehnologie robotică.
Pentru acest caz, s-a ales intervenția robotică la cele mai înalte standarde, utilizând robotul da Vinci Xi. Astfel, Dr. Victor Radu, un pionier al chirurgiei peretelui abdominal la nivel european, a efectuat o operație robotică utilizând tehnica avansată eTEP, introdusă mondial în 2016 de chirurgul Igor Belyansky. Dr. Radu a fost printre primii care au adoptat această tehnică inovatoare în Europa și România, la MedLife. De atunci, a realizat numeroase intervenții prin abord retro-muscular, însă aceasta a fost prima utilizare a tehnicii eTEP în mod robotic.
„Tehnica eTEP este reconoscută pentru eficiența în restaurarea mușchilor și pentru reducerea disconfortului postoperator. Tehnologia robotizată îmi oferă mai mult control, ajutându-mă să aplic această tehnică cu o acuratețe sporită. E ca și cum aș avea mai multe mâini, toate coordonate de aceeași minte”, explică medicul Victor Radu.
Beneficiile chirurgiei robotice: securitate și precizie pentru medic, recuperare rapidă și absența durerilor pentru pacient.
„Intervenția robotică asigură cele mai bune rezultate”, susține Dr. Victor Radu. Robotul da Vinci Xi acționează ca o extensie a chirurgului, transformând indicatiile medicului în mișcări precise și fine, fără tremur sau ezitare. Consola de operare oferă o imagine 3D a anatomiei pacienților, cu măriri de până la 10 ori, ceea ce îi permite medicului să observe detalii minuscule și să efectueze disecții precise.
Pentru pacienta de 68 de ani, principalul beneficiu al abordului robotic a fost recuperarea rapidă și minimizarea durerilor postoperatorii. „Intervenția cu robotul da Vinci reduce riscurile de complicații și facilitează recuperarea. A fost externată la doar 14 ore postoperator, iar lipsa durerilor este un alt avantaj, atât al tehnologiei, cât și al metodei chirurgicale utilizate”, precizează chirurgul.
Comparativ, o operație deschisă nu poate fi lipsită de riscuri de sângerare, mai mare probabilitate de complicații, perioadă de spitalizare prelungită, dureri acute și o recuperare mai dificilă. De asemenea, abordurile deschise pot crește riscul de recidivă a herniei.
„Domnul Dr. Victor Radu m-a asigurat că intervenția robotică va fi mai precisă și că voi avea o recuperare rapidă. Și așa a fost. Nu am avut probleme după operație, ci doar o ușoară durere care a dispărut repede. M-am bucurat că nu am avut tuburi de dren și că externarea a fost rapidă. Comparativ cu cele două intervenții tradiționale anterioare, diferențele sunt uriașe. Știu că tehnologia joacă un rol important, dar experiența medicului contează enorm”, a concluzionat pacienta.
***
Îți recomandăm să explorezi și alte articole informative despre teme medicale, disponibile în secțiunea Facem România bine.
Acest material a fost sprijinit de MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, având scopul de a informa și inspira pentru o viață sănătoasă.
Sănătatea este cheia fericirii pentru români. La MedLife, binele pacienților ne motivează să oferim soluții medicale de cea mai bună calitate.
Indiferent de specializare, la MedLife vei găsi medici competenți, al căror know-how este completat de cele mai avansate tehnologii și infrastructuri moderne, ce asigură o îngrijire personalizată.
Pentru informații suplimentare despre serviciile oferite, vizitează www.medlife.ro.
Articol realizat cu sprijinul MedLife.