Studiu Deloitte: Stresul la locul de muncă, o preocupare majoră pentru peste 50% dintre angajați, urmat de avansul tehnologic

Studiu Deloitte: Stresul la locul de muncă, o preocupare majoră pentru peste 50% dintre angajați, urmat de avansul tehnologic
Raluca Bontaș, Foto: Deloitte Romania

Conform studiului Deloitte 2024 Global Human Capital Trends, creșterea stresului la locul de muncă reprezintă principala îngrijorare pentru 54% dintre angajați la nivel global. Aceasta este urmată de avansul tehnologic, unde un sfert dintre respondenți manifestă îngrijorări cu privire la schimbările semnificative aduse de tehnologie, cum ar fi necesitatea de a dobândi noi abilități și de a genera locuri de muncă. Alte preocupări menționate includ monitorizarea digitală a muncii fără consimțământ (22%) și lipsa sentimentului de apartenență cauzată de munca hibrid sau la distanță (20%).

  • Găsirea unor noi modalități de colaborare între oameni și tehnologie, o provocare pentru organizații
  • Resursele umane ar trebui să adopte o abordare integrată, depășind funcția operațională.

Studiul introduce conceptul de sustenabilitate umană, referindu-se la eforturile angajatorilor de a construi un mediu sustenabil în domeniul capitalului uman, care să sprijine dezvoltarea forței de muncă. Acest concept se concentrează pe sănătate, bunăstare și sentimentul de apartenență. Deși 76% dintre respondenți consideră sustenabilitatea umană importantă, mai puțin de jumătate (46%) au luat măsuri concrete și doar 10% au abordat subiectul cu succes. Diferențele în percepții între diverse niveluri ierarhice sunt evidente, 89% dintre liderii organizațiilor afirmând că progresează în această direcție, comparativ cu doar 41% dintre angajații fără funcții de conducere.

Raluca Bontaș, Partener la Deloitte România, a declarat că pentru a face tranziția de la o abordare pasivă la una activă, organizațiile au nevoie de un plan integrat în jurul performanței umane care să alineze obiectivele angajaților și cele de afaceri. Angajatorii trebuie să elimine structurile de tip 'silo' și să se adapteze la noile realități, punând accent pe atributele umane, încredere și utilizarea optimă a tehnologiilor.

Avansul tehnologic oferă oportunități pentru noi metode de lucru ce pot îmbunătăți performanța umană. Studiul sugerează implementarea „locurilor de joacă digitale”, o abordare care facilitează accesul la tehnologii diverse, recunoscând totodată importanța acestei mentalități, care este subliniată de 65% dintre organizații; totuși, doar 41% acționează concret în acest sens, iar 10% obțin progrese semnificative.

Pe măsură ce inteligența artificială progresează, găsirea unor noi forme de colaborare între oameni și tehnologie poate deveni o provocare. Deși 73% dintre respondenți evidențiază importanța completării inovației tehnologice prin creativitatea umană, doar 9% dintre companii înregistrează progrese semnificative în această direcție. Organizațiile care abordează deficitul de imaginație au șanse de aproape două ori mai mari să atingă rezultatele dorite în afaceri și în gestionarea capitalului uman.

Studiul concluzionează că domeniul capitalului uman nu mai este delimitat de locații specifice, ceea ce determină necesitatea unei abordări interdepartamentale de către echipele de resurse umane. Numai 20% dintre liderii de echipe consideră că resursele umane contribuie la performanța angajaților, în contraste cu 10% dintre angajații fără funcții de conducere care cred că îndeplinesc nevoile lor. Totuși, 35% dintre respondenți indică faptul că echipele de resurse umane și-au extins rolul în ultimele trei ani.

Raportul Deloitte 2024 Global Human Capital Trends a fost realizat prin sondaje pe un eșantion de 14.000 de lideri de afaceri și resurse umane din diverse sectoare și industrii din 95 de țări, inclusiv România, pentru a evidenția percepțiile diferite între lideri și angajați.

Deloitte oferă servicii de audit, consultanță fiscală și juridică, precum și servicii de managementul riscurilor pentru aproape 90% dintre companiile incluse în topul Fortune Global 500®, având o prezență de peste 175 de ani în domeniu.”},{

Recomandari
Show Cookie Preferences