Analiza sociologului care a prevăzut absența lui Crin Antonescu din turul doi al alegerilor prezidențiale: măsuri urgente pentru PSD

Analiza sociologului care a prevăzut absența lui Crin Antonescu din turul doi al alegerilor prezidențiale: măsuri urgente pentru PSD
Sorin Grindeanu, Foto: Lucian Alecu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Sociologul Alin Teodorescu reamintește cum PSD a traversat o situație similară în urmă cu 21 de ani, atunci reușind să implementeze măsuri care au salvat partidul. Acum, Teodorescu susține că social-democrații trebuie să adopte acțiuni similare.

Pentru prima dată în istoria sa, PSD nu a reușit să aibă un candidat în turul doi al alegerilor prezidențiale desfășurate acum 10 zile, având în vedere că Crin Antonescu, votat alături de PNL, UDMR și minorități naționale, nu a trecut în etapa finală. La scurt timp după aceste alegeri, Marcel Ciolacu a demisionat din funcția de prim-ministru și ulterior din cea de lider al PSD.

Sub conducerea interimară a lui Sorin Grindeanu, în prezent, social-democrații discută posibilitatea de a intra la guvernare într-o coaliție pro-europeană, așa cum este dorită de președintele Nicușor Dan.

Alin Teodorescu, fost director al IMAS și șef al cancelariei lui Adrian Năstase, a avertizat pe Facebook imediat după primul tur că PSD riscă să se retragă în jurul valorii de 10%. Tehnic, el a subliniat că s-ar putea face loc unor formațiuni recente fără un suport real din partea electoratului, exprimându-și speranța ca România să nu ajungă în situații similare altor țări în care astfel de condiții au dus la declin.

Acum, Teodorescu revine cu o analiză detaliată, redată sub forma unei scrisori adresate „unui prieten drag”.

„PSD a trecut prin crize similare. În vara anului 2004, după selecții locale care au fost percepute ca dezastruoase, au fost implementate trei seturi de măsuri. Detalii specifice nu le aduc în discuție, acestea sunt doar pentru referință istorică. Menționez doar că schimbările din cadrul unui partid social-democrat au fost recunoscute pozitiv în Raportul Comisiei Europene referitor la aderarea României și Bulgariei la UE. În prezent, PSD are datoria de a realiza tot trei seturi de acțiuni”, conchide el.

Ce măsuri ar trebui să adopte PSD:

  • Să se implice la guvernare cu persoane competente, fie ele vechi sau noi, având în vedere solicitarea ministerelor de Externe, Apărare, Transporturi și Secretariatul General al Guvernului. Să reanalizeze listele de membri cu drept de vot din organizațiile de partid la nivel comunal, orășenesc, județean și național. Să pregătească alegeri interne pentru toamna anului 2025. Să permită un dialog deschis în mass-media și pe platformele sociale. Să adune propuneri care vizează măsuri pentru îmbunătățirea calității vieții și a mediului la nivel local, județean și național. Să elaboreze un program politic pentru perioada 2025-2028. Să formuleze liste de candidați pentru alegerile locale, naționale și europene, cerându-le să studieze oportunitățile viitoare.
  • Să demareze un program extins de colaborare cu diaspora, în mod special cu cei din R. Moldova, Franța, Italia, Spania, Germania și Marea Britanie. Să redevină un participant activ în Internaționala Socialiste, având multe de comunicat.

Recomandari
Show Cookie Preferences