Așteptări pentru exit-poll-urile alegerilor prezidențiale 2025 turul 2: Trei factori esențiali pentru prezența la vot

Așteptări pentru exit-poll-urile alegerilor prezidențiale 2025 turul 2: Trei factori esențiali pentru prezența la vot
Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Politologul Cristian Pîrvulescu sugerează că rezultatul alegerilor ar putea fi influențat de mobilizarea din orașe, de voturile comunității maghiare și de participarea alegătorilor din Republica Moldova.

Cristian Pîrvulescu a declarat: Până în prezent, datele de prezență arată că alegătorii consideră aceste alegeri esențiale, deși perspectivele celor două tabere cu privire la viitorul României sunt complet opuse. Mobilizarea este mai crucială în diaspora, deși informațiile din ziua de duminică indică o scădere a ritmului de vot. Situația nu este clară în ce privește favoriții de acolo. Am primit o imagine de la un punct de vot din Italia, unde patru bărbați, îmbrăcați în tricouri galbene, se aflau în fața urnei. În țară, mobilizarea este importantă, dar nu știu dacă vom depăși 60%, având în vedere că în primul tur ne-am situat sub 49%.

Factori cheie: urbanizarea, comunitatea maghiară și Moldova

– Ce părere aveți despre viitorul României? – Prefer să nu fac speculații. Aștept ca electoratul urban să se mobilizeze. Rezultatele depind de voturile maghiarilor și ale alegătorilor din Republica Moldova. Ne aflăm în momentul în care trebuie să observăm dacă elita maghiară, atât politică cât și religioasă, poate să activeze electoratul mai eficient decât cea română. Am îndoieli, deoarece influența online capătă tot mai multă importanță, iar Orban are un rol semnificativ în acest context. În acest moment, datele AEP arată o mobilizare mai accentuată în rândul alegătorilor de sex masculin, care, în general, au tendința să voteze cu formațiuni de extremă dreapta în România. Totodată, nu observăm diferențe notabile în funcție de vârstă, mobilizarea în rândul persoanelor în vârstă, care de obicei sunt mai atente în ceea ce privește votul, fiind mai scăzută.

Datele de duminică la prânz

  • Până duminică la ora 13:00, s-a înregistrat o creștere de peste 23% în România și 77,6% în diaspora.
  • Pentru a atinge un total de 11,5 milioane de votanți (comparativ cu 9.571.000 în primul tur), este necesară o creștere de peste 10% în România. Diaspora, la acest ritm, ar putea contribui cu aproximativ 700.000 de voturi în plus, dar restul de minimum 1,3 milioane trebuie să provină din țară.
  • Această țintă de 11,5 milioane de voturi este considerată realizabilă de ambii candidați. Ultima oară a fost atinsă în 2014, când s-au înregistrat 11,7 milioane de voturi.
Recomandari
Show Cookie Preferences