O noapte plină de violență în Fâșia Gaza, cu cel puțin 100 de victime: „Familii întregi au dispărut”

O noapte plină de violență în Fâșia Gaza, cu cel puțin 100 de victime: „Familii întregi au dispărut”
Saci cu cadavre ale palestinienilor uciși de loviturile asupra Fâșiei Gaza, FOTO: Omar Ashtawy-apaimages / Sipa Press / Profimedia

Atacurile aeriene israeliene au provocat moartea a cel puțin 100 de palestinieni în Fâșia Gaza în noaptea de sâmbătă spre duminică, conform autorităților sanitare locale. În paralel, mediatorii au inițiat o nouă rundă de negocieri pentru un posibil armistițiu între Israel și Hamas, conform informațiilor de la Reuters.

Deocamdată, armata israeliană nu a oferit un comentariu imediat, continuându-și atacurile asupra enclavei palestiniene, care au dus la moartea a sute de persoane începând de joi, în anticiparea unei noi ofensive terestre menite să obțină „control operațional” în anumite zone ale Gazei.

„Din păcate, avem cel puțin 100 de martiri din noaptea trecută. Familii întregi au fost șterse din registrele civile din cauza atacurilor israeliene”, a declarat Khalil Al-Deqran, purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, pentru Reuters.

Israel a restricționat intrarea proviziilor medicale, alimentelor și combustibilului în Gaza din martie, pentru a exercita presiuni asupra Hamas de a elibera ostaticii israelieni, avansând planuri care ar putea implica preluarea completă a Fâșiei Gaza și controlul ajutoarelor umanitare.

Hamas susține că va elibera ostaticii doar în schimbul unei încetări a focului din partea Israelului.

Mediatori din Egipt și Qatar, cu sprijinul Statelor Unite, au demarat o nouă serie de negocieri indirecte pentru a stabili un armistițiu, însă surse apropiate negocierilor afirmă că nu s-a realizat niciun avans.

Informații despre moartea unui nou lider Hamas

Posturile de știri Sky News Arabic și BBC au raportat că Hamas a propus eliberarea aproximativ jumătate din ostaticii israelieni în schimbul unei încetări a focului de două luni și a eliberării prizonierilor palestinieni din închisorile israeliene.

Un oficial din Hamas a declarat pentru Reuters: „Poziția Israelului nu s-a schimbat, ei doresc eliberarea prizonierilor lor fără a se angaja în stoparea conflictului”.

Complicând și mai mult negocierile, mass-media israeliană și arabă a raportat că liderul Hamas, Mohammed Sinwar, ar fi fost omorât.

Până în prezent, Hamas nu a confirmat sau infirma aceste informații. Ministerul Apărării din Israel nu a oferit un răspuns imediat.

În Israel, Einav Zangauker, mama ostaticului Matan Zangauker, a afirmat că prim-ministrul Benjamin Netanyahu refuză să oprească conflictul în schimbul eliberării prizonierilor din motive politice.

„Guvernul israelian continuă să insiste asupra unor acorduri parțiale. Ne supune la tortură deliberată. Vrem să ne aduceți copiii înapoi! Toți cei 58”, a scris Zangauker pe platforma socială X.

Atacuri asupra unei tabere de refugiați din Fâșia Gaza

Unul dintre atacurile israeliene de noaptea trecută a lovit o tabără de corturi din Khan Younis, sudul Gazei, provocând moartea unor femei și copii, rănind zeci de alte persoane și incendiind mai multe corturi.

Hamas a condamnat acest incident ca o „nouă crime brutală” și a acuzat administrația americană pentru escaladarea conflictului.

Printre victimele atacurilor de duminică s-au numărat cinci jurnaliști, unii dintre ei fiind în compania familiilor.

Zakaria Al-Sinwar, fratele liderului Hamas, a fost omorât împreună cu trei dintre copiii săi într-un atac aerian israelian asupra cortului său din centrul Gazei, conform raportărilor medicilor. Acesta era lector de istorie la o universitate din Gaza.

Ambii frați sunt rude ale fostului lider Hamas, Yehya Al-Sinwar, care a fost omorât de Israel în octombrie anul trecut.

Sistemul medical din Gaza, supus unei presiuni enorme din cauza numărului mare de răniți

Sistemul sanitar din Gaza se confruntă cu obstacole majore din cauza atacurilor repetate israeliene și a bombardamentelor asupra spitalelor. Blocada ajutoarelor a agravat criza, care a dus la o foamete generalizată, responsabilitatea fiind atribuită de Israel lui Hamas.

„Spitalele sunt copleșite de numărul în continuă creștere al răniților, mulți dintre ei fiind copii”, a declarat Deqran.

Ulterior, Ministerul Sănătății din Gaza a anunțat că Spitalul Indonezian, una dintre cele mai mari unități medicale parțial funcționale din nordul Gazei, a fost nevoit să își suspende activitatea din cauza atacurilor israeliene în apropiere.

Armata israeliană nu a oferit un comentariu în acest sens.

Peste 50.000 de palestinieni decedați în Fâșia Gaza

Personalul din Spitalul Shifa, cel mai mare din Gaza, a făcut apel către cetățeni să doneze sânge din cauza numărului devastator de victime. Reprezentanții spitalului au comunicat că au primit 40 de cadavre și zeci de răniți din cauza atacurilor israeliene constante.

Serviciul Palestinian de Urgență Civilă a informat că 75% dintre ambulanțele sale nu mai sunt funcționale din cauza lipsei de combustibil în contextul restricțiilor israeliene privind importurile. A avertizat că, dacă nu se permite readucerea combustibilului în termen de 72 de ore, toate vehiculele ar putea deveni inoperabile.

Scopul declarat al Israelului în Gaza este eliminarea capacităților militare și guvernamentale ale Hamas, care pe 7 octombrie 2023 a atacat comunități israeliene, provocând moartea a aproximativ 1.200 de persoane și luarea în captivitate a circa 250 de ostatici.

Campania militară israeliană a avut efecte devastatoare asupra populației din Gaza, forțând aproape toți locuitorii să-și abandonze locuințele și provocând moartea a peste 53.000 de persoane, conform autorităților locale de sănătate.

Recomandari
Show Cookie Preferences