O țară europeană celebră pentru vinurile sale a început recoltarea din ce în ce mai mare de aloe vera în loc de struguri

Laurent Maynadier, un viticultor din Aude, sudul Franței, a decis să diversifice culturile introducând aloe vera, o plantă adaptată la condiții aride. El face parte dintr-un număr tot mai mare de viticultori din Franța care aleg această plantă, conform agenției AFP.
„Am experimentat cu diverse plante aromatice (cimbru, rozmarin, oregano, salvie, lavandă) și am descoperit că aloe vera și rozmarinul sunt cele mai promițătoare. Totuși, rozmarinul nu este profitabil, așa că ne-am orientat spre aloe vera”, afirmă Laurent Maynadier.
„Aloe vera necesită foarte puțină apă în comparație cu vița de vie, ceea ce reprezintă un avantaj semnificativ. De asemenea, această plantă necesită un consum redus de produse fitosanitare”, adaugă Maynadier, care deține o plantație în celebra regiune viticolă Fitou din masivul Corbieres.
Această regiune se confruntă cu o secetă persistentă în ultimii ani, un fenomen asociat schimbărilor climatice, iar precipitațiile ușor mai abundente din luna martie nu au reușit să aducă modificări semnificative.
Biroul de Cercetări Geologice și Miniere (BRGM) a subliniat recent că „nivelul de apă în sol rămâne extrem de scăzut în zonă și va continua să fie astfel și în lunile următoare, indiferent de scenariile legate de ploi sau temperaturi”.
Alături de aloe vera, viticultorii francezi plantează și măslini și arbori de fistic
În acest context, Laurent Maynadier nu este singurul care își modifică suprafețele de viță de vie sau își diversifică producția. Aloe vera nu este singura plantație nouă în rândul fermierilor francezi.
Conform unui program guvernamental lansat în octombrie anul trecut, se estimează că peste 5.000 de hectare de viță de vie vor fi defrișate în departamentul Aude, dintr-un total de aproape 27.500 de hectare pe întreg teritoriul Franței. În locul acestora, vor fi plantate măslini, arbori de fistic și chiar arbori de roșcove, având ca scop coabitarea cu vița de vie.
Laurent Maynadier a decis să reducă jumătate din suprafața viilor sale, având în prezent doar nouă hectare de viță de vie, comparativ cu 18 hectare acum cinci ani. Cele 3.000 de plante de aloe vera deținute acoperă acum o suprafață de 5.000 de metri pătrați, iar viticultorul plănuiește să extindă această plantație și să experimenteze cu alte plante din medii aride, cum ar fi arborele de argan.
Desigur, Laurent Maynadier intenționează să păstreze tradiția familiei sale. „Nu planific să renunț la vița de vie. Totuși, va trebui să ne adaptăm metodele de muncă”, explică Maynadier, care este viticultor de generație a 13-a.
Maynadier cultivă aloe vera de trei ani și susține că această cultură îi aduce deja profit, fiind folosită atât în industria cosmetică cât și în cea alimentară.
„Din punct de vedere economic, este extrem de atractivă. Acum, este mult mai interesantă decât vița de vie. Chiar dacă sunt viticultor și am o legătură cu această cultură, știu să fac și calcule”, concluzionează viticultorul.