Ce planete și stele pot fi observate pe cerul nocturn în primele zile din 2025
În această perioadă, pe cerul nopții pot fi observate patru planete, iar Sirius se remarcă ca fiind cea mai luminoasă stea de la începutul anului. Care sunt cele mai potrivite momente pentru observații? Ce alte stele pot fi observate mai bine, conform Observatorului Astronomic din București.
Planetele vizibile pe cerul nocturn
Planeta Venus poate fi observată seara, apunând la ora 20:40. Saturn, Jupiter și Marte sunt deja pe cer la lăsarea întunericului.
Venus devine vizibilă începând cu ora 17:00, în direcția sud-vest, acolo unde apune Soarele.
Această planetă apare ca o stea foarte luminoasă, situată aproape de orizontul cerului, având o vizibilitate până la ora 20:40, când apune. Se găsește în constelația Capricornus și va rămâne vizibilă încă trei luni, apunând din ce în ce mai târziu.
În serile de 2, 3 și 4 ianuarie, Luna va fi aproape de Venus.
Imediat după lăsarea serii (aproximativ ora 17), planeta Saturn devine vizibilă în zona sudică. Deși nu este extrem de luminoasă și nu este foarte sus pe cer, nu pâlpâie, ceea ce o deosebește de o stea. Aceasta va rămâne pe cer până la ora 22:00.
Pe 4 ianuarie, Luna se va afla foarte aproape de Saturn, dispărând în spatele acesteia la ora 20:02 și reapărând la ora 20:31.
Jupiter devine vizibil începând cu întunericul, în zona estică, fiind o stea foarte strălucitoare. Această planetă este observabilă pe toată durata nopții, deoarece se află în partea opusă Soarelui, având vizibilitate maximă pe cer până la ora 22:00, când se află în sud.
Marte poate fi observat înspre est, după ora 18:00. Aceasta se ridică pe cer pe parcursul nopții și devine din ce în ce mai ușor de văzut, având o nuanță portocalie strălucitoare. La ora 1:30, se află foarte sus pe cer, în direcția sudică.
Deasupra lui Marte se află stelele Castor și Pollux din constelația Gemini.
Marte va atinge distanța minimă față de Pământ pe 12 ianuarie (96 milioane km), fiind în condiții excelente pentru observație timp de aproximativ două luni.
Stelele vizibile în această perioadă
Pe timpul iernii, un astru foarte luminos poate fi observat la orizontul sudic. Aceasta este Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cer, situată în constelația Canis Major.
În partea dreaptă-sus, se află alte trei stele strălucitoare, dispuse într-o linie dreaptă, care fac parte din constelația Orion. Dacă priviți cu atenție, veți observa că acestea sunt înconjurate de alte patru stele, formând conturul vânătorului Orion, așa cum este descris în calendarul astronomic de la Observatorul din București.
Cele două stele foarte strălucitoare din Orion sunt Betelgeuse și Rigel, situate în partea stângă sus și dreaptă jos față de centură. Folosind această centură, puteți găsi alte stele în prelungirea ei, cu Sirius în stânga jos și Aldebaran în Taur în dreapta sus.
În stânga lui Sirius, la aceeași înălțime cu stelele din Orion, se află o stea strălucitoare, însoțită de alte trei, mai puțin luminoase, deasupra ei. Aceasta este Procyon din constelația Canis Minor.
Din direcția centurii lui Orion, urmând calea către Betelgeuse, Sirius, Procyon și steaua din colțul din stânga-sud al lui Orion, Betelgeuse, formează un triunghi numit triunghiul de iarnă. Deși nu este o constelație, este ușor de recunoscut. Deasupra acestuia se află Perseu, urmat de Auriga, care conține steaua strălucitoare Capella.
Imagineau a fost furnizată de Dreamstime.com.