Cei mai profitabili asigurători din RCA și CASCO: Românii aleg din ce în ce mai mult firme din Franța și Cipru
Trei asigurători RCA autorizați în România, Groupama, Allianz-Țiriac și Grawe, dețin împreună 57% din veniturile pieței asigurărilor auto obligatorii. Acest procent este în scădere față de perioadele anterioare, pe fondul creșterii performanței Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct (Cipru), care operează pe baza pașaportului european și sunt reglementate de autoritățile din țările lor de origine, conform datelor oficiale de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Raportul ASF reconfirmă informațiile preliminare prezentate anterior.
Piața RCA a fost rapid reacomodată după falimentele City Insurance și Euroins, prin intrarea pe segment a Axeria Iard (Franța) și Hellas Direct (Cipru), care funcționează în baza libertății de stabilire, fără autorizații din partea ASF.
Procesul necesită o notificare între autoritățile de supraveghere din Uniunea Europeană, astfel încât cea din statul de origine să certifice că asigurătorul doritor de activitate în România respectă cerințele legale și indicatorii de solvabilitate.
57% din veniturile RCA sunt generate de trei asigurători. Numărul mașinilor asigurate la Axeria Iard și Hellas Direct în primele șase luni
Gradul de concentrare pe piața asigurărilor auto facultative (CASCO) și a celor obligatorii (RCA) rămâne ridicat.
Primele trei companii din piața RCA au o cotă cumulată de 57% din portofoliul de asigurări RCA din România, inclusiv sucursale, această proporție scăzând în raport cu perioadele anterioare datorită creșterii veniturilor brute ale acestor sucursale.
Groupama a raportat venitul din prime brute subscrise depășind 1,12 miliarde de lei, reprezentând 23,9% din totalul veniturilor RCA în primele șase luni, având peste 1,13 milioane de contracte RCA încheiate.
Alianz-Țiriac Asigurări s-a clasat pe locul doi, cu venituri de aproape 990 milioane de lei (20,9% din piață) și peste 655.000 de noi contracte RCA în aceeași perioadă.
Grawe ocupă locul trei, cu venituri apropiate de 600 milioane de lei (12,6% din piață) și peste 680.000 de contracte RCA încheiate în primele șase luni.
Generali a avansat pe locul patru cu venituri de peste 450 milioane de lei (9,6%) și aproximativ 300.000 de contracte RCA încheiate.
Axeria Iard (9,1%) și HD Insurance (8,5%) au ocupat următoarele poziții, având venituri cumulate de peste 835 milioane de lei.
Pozițiile finale din topul RCA sunt ocupate de Asirom (8%) și Omniasig (7,3%), ambele din grupul austriac VIG, cu venituri cumulate de aproape 730 milioane de lei.
Peste 74% din veniturile CASCO sunt generate de trei asigurători
Concentrarea este de asemenea ridicată pe segmentul asigurărilor auto facultative CASCO (clasa A3), cu venituri din primele brute subscrise de asigurătorii autorizați și reglementați de ASF atingând aproximativ 1,8 miliarde lei, o creștere de 12% față de anul precedent.
Cele trei companii de asigurare principale dețin o cotă de piață de 74% din perspectivele volumului de prime brute subscrise pentru clasa A3.
Omniasig (31,9%), Groupama (28,6%) și Allianz-Țiriac (13,9%) controlează 74,4% din veniturile din acest sector.
Următoarele poziții sunt ocupate de Generali (11,1%), Asirom VIG (8,7%) și Uniqa (3,1%).
Clasamentul este similar cu cel din toamna anului anterior.