Cereri adresate Uniunii Europene pentru a interveni în conflictul legat de taxele pentru bagajele de mână ale aerienelor low-cost

Companiile aeriene low-cost, printre care se numără Ryanair și easyJet, sunt acuzate că „profită de consumatori” și că ignoră o decizie referitoare la taxa pentru bagaje.
Activistii pentru drepturile consumatorilor solicită intervenția legislatorilor din UE în disputa legată de dreptul companiilor aeriene low-cost de a percepe taxe pasagerilor ce doresc să transporte bagaje de mână în cabină, conform relatărilor din presă.
Săptămâna trecută, organizațiile europene pentru protecția consumatorului au cerut autorităților din Bruxelles să investigate politicile tarifare ale șapte companii aeriene, inclusiv Ryanair, easyJet și Wizz Air.
„Aceste companii exploatează consumatorii”, a afirmat Agustín Reyna, directorul general al BEUC, un grup care reprezintă 44 de organizații de consumatori, adăugând că „ignora deciziile Curții de Justiție a Uniunii Europene, care a afirmat că impozitarea bagajelor de mână de dimensiuni rezonabile este ilegală”.
„Cine nu a simțit vreodată neliniștea că bagajul de mână nu se încadrează în dimensiunile impuse de compania aeriană, temându-se de taxe suplimentare?”, a spus el.
Dacă în trecut, călătorii se îngrijorau de greutatea valizelor din cala avionului, acum dimensiunile restricționate ale bagajelor de cabină generează anxietate la aeroporturi.
În anii recenți, pasagerii au fost adesea obligați să plătească o taxă dacă doresc să transporte toate bagajele, cu excepția celor mai mici, taxele variind semnificativ între diferitele companii aeriene.
Pasagerii Ryanair, de exemplu, pot transporta gratuit o geantă mică care se încadrează sub scaun. Totuși, dacă bagajul este considerat supradimensionat în timpul verificării la poarta de îmbarcare, taxa este de 60 de lire sterline (71 de euro). Un bagaj de cabină mai mare poate fi adăugat pentru un cost între 7 și 19 euro, în funcție de rută, iar dacă este considerat excesiv, transportul în cala avionului va costa 89 de euro.
Conflictul din Spania cu Ryanair
Țara Spaniolă a devenit un teatre de dispute pe această temă. Anul trecut, Ministerul pentru Drepturile Consumatorilor din Spania a aplicat amenzi de 179 de milioane de euro pentru cinci companii aeriene low-cost, inclusiv Ryanair, din cauza taxării pasagerilor pentru bagajele de mână și pentru rezervarea locurilor.
Recent, un judecător din Spania a obligat compania Ryanair să restituie unui pasager 147 de euro din taxele percepute pentru bagajele de mână pe cinci zboruri.
În decizia sa, judecătoarea Raquel Martínez Marco a afirmat că „bagajul de mână este un element esențial al transportului pasagerilor”, subliniind că „acesta nu poate fi supus unor taxe suplimentare”. Acest demers a fost susținut de organizația spaniolă pentru drepturile consumatorilor Facua, care a denunțat „suprataxa ilegală” încă din 2018.
Declarațiile easyJet și Ryanair despre taxele pentru bagaje
Kenton Jarvis, directorul executiv al easyJet, a sugerat că pasagerii sunt mulțumiți să plătească pentru serviciile pe care le aleg. El a menționat că o treime dintre clienții săi „nu aleg nimic suplimentar și sunt satisfăcuți că pot transporta bagajul de mână (mai mic) gratuit”.
Jarvis a explicat că bagajele de cabină gratuite au reprezentat anterior o „mare problemă logistică” pentru easyJet, deoarece nu se încadrau în compartimentele de deasupra capului, ceea ce genera întârzieri și disconfort pentru pasageri, care erau nevoiți să-și depoziteze bagajele în cala avionului.
„De aceea considerăm că este corect ca pasagerul să plătească pentru ceea ce dorește”, a declarat el.
Declarațiile directorului Ryanair: „Politica noastră rămâne neschimbată!”
La rândul său, Michael O’Leary, directorul executiv al Ryanair, a anunțat că politica companiei nu se va schimba.
„Spaniolii au un ministru tulburat care crede că, din cauza unei legi adoptate de generalul Franco cu 30 de ani înainte ca Spania să adere la Uniunea Europeană, pasagerii pot transporta nelimitat bagaje”, a spus el.
„Aceasta este o încălcare flagrantă a reglementărilor europene. Comisia Europeană a comunicat deja Spaniei că acest lucru este ilegal”, a adăugat CEO-ul Ryanair, atrăgând atenția că orice încercare de intervenție ar contraveni reglementărilor care asigură companiilor aeriene libertatea de a stabili prețurile și politicile fără interferențe externe.
„Pe termen scurt, unele agenții de protecție a consumatorilor din Spania iau decizii locale și le promovează”, a subliniat el.
„Nu se va modifica nimic. Politica noastră rămâne neschimbată. Cazul va fi trimis în instanțele europene; vom contesta aceste decizii”, a concluzionat Michael O’Leary.