Consiliul Concurenței investighează posibile abuzuri ale poziției superioare de negociere și practici comerciale necorespunzătoare. Ce implică acest lucru pentru companii?

Consiliul Concurenței investighează posibile abuzuri ale poziției superioare de negociere și practici comerciale necorespunzătoare. Ce implică acest lucru pentru companii?
Georgiana Bădescu, Sabina Aionesei Foto: Schoenherr și Asociații SCA

Pe 26 iunie 2024, Consiliul Concurenței (CC) a anunțat că a realizat o inspecție inopinată în cadrul unei investigații legate de o posibilă exploatare a poziției superioare de negociere de către o companie care furnizează oxigen medicinal lichid. Această investigație vizează posibila exploatare a avantajului comercial în favoarea unei unități spitalicești publice și a fost inițiată din oficiu, pe baza informațiilor obținute din surse publice. Cazul reprezintă o premieră, fiind prima investigație a CC axată pe o astfel de exploatare, un comportament anticoncurențial recent reglementat în România.

La o lună distanță, pe 22 iulie 2024, CC a anunțat inițierea unei alte investigații de același tip și a efectuat o inspecție inopinată la o companie din domeniul farmaceutic, în legătură cu posibile practici comerciale necorespunzătoare, subiect care nu a fost în atenția CC pentru o perioadă îndelungată.

Ce reprezintă „poziția superioară de negociere”?

Conform legislației românești, termenul de „poziție superioară de negociere” (diferit de „poziția dominantă”) a fost introdus prin OUG nr. 84/2022, având ca scop modificarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale.

Această noțiune se referă la dezechilibre semnificative cauzate de factori precum structura particulară a lanțului de producție sau distribuție, vulnerabilitatea la influențe externe, perisabilitatea sau sezonalitatea. Astfel de factori pot permite unei companii care nu este dominantă să își exercite influența asupra partenerilor de pe o piață diferită, cu condiția să fie îndeplinite următoarele criterii cumulative:

  • existenta unor forțe disproporționate determinată de dimensiunea mare sau de poziția de piață a companiei care nu este dominantă;
  • importanța relației comerciale pentru partener, care poate include o relație ce reprezintă o parte semnificativă din veniturile sau achizițiile sale, produse sau servicii esențiale pentru aceasta, precum și investiții semnificative; și
  • dificultatea partenerului de a găsi alternative sau lipsa altor opțiuni.

Conform Legii concurenței neloiale, o companie poate fi sancționată doar dacă (i) deține o poziție superioară de negociere, (ii) abuzează de această poziție și (iii) investigația este considerată de „interes public” de către CC. Dacă se dovedește o încălcare, amenzile pot varia între 50.000 lei și 500.000 lei.

O preocupare în creștere

La nivelul Uniunii Europene, legislația generală în domeniul concurenței nu interzice explicit abuzul de dependență economică sau de poziție superioară de negociere. Totuși, nevoia de a proteja împotriva abuzurilor potențiale din partea entităților în astfel de poziții a condus la adoptarea unor acte legislative sectoriale, precum Directiva UTP pentru sectoarele alimentar și agricol și DMA pentru piețele digitale.

Pe plan național, mai multe state membre UE, precum Franța, Germania, Belgia și Italia, au început să intensifice acțiunile vizând cazurile de poziție superioară de negociere și abuzurile posibile care decurg din acestea.

Belgia

La sfârșitul anului 2023, autoritatea belgiană de concurență a deschis o investigație din oficiu referitoare la un posibil abuz de dependență economică în sectorul agricol, în baza competențelor dobândite în 2019. Deocamdată, rezultatele investigației nu sunt cunoscute, dar aceasta marchează prima cercetare a autorității belgiene legată de exploatarea poziției superioare de negociere.

Italia

În 2023, autoritatea italiană de concurență a impus măsuri provizorii societății Meta în cadrul unei investigații privind posibila abuz de dependență economică față de Asociația Italiană a Autorilor și Editorilor (SIAE). Instanța a confirmat intervenția autorității italiene, obligând Meta să reia imediat negocierile cu SIAE, subliniind că un impas ar fi avut consecințe grave nu doar pentru SIAE, ci și pentru artiștii reprezentați de aceasta.

Franța

În Codul Comercial francez sunt interzise practici care exploatează dependența economică a clienților sau furnizorilor de către o companie sau un grup, dacă acestea afectează funcționarea sau structura concurenței. Astfel de abuzuri pot include refuzul de a vinde sau vânzări legate de alte produse. Pentru a confirma o încălcare, trebuie demonstrat că nu există alternative echivalente disponibile. Autoritatea franceză de concurență poate iniția o acțiune fie din oficiu, fie ca urmare a unei plângeri depuse de victimă.

Practicile comerciale necorespunzătoare – o provocare tot mai crescută pentru autorități

La finalul lunii iulie, CC a efectuat o inspecție inopinată într-o companie din sectorul suplimentelor alimentare, parte a unei investiții menite să analizeze posibile încălcări ale mediului concurențial, sub incidența Legii concurenței neloiale. CC a afirmat că evaluează modalitățile prin care sunt condiționate relațiile comerciale dintre parteneri.

Astfel, investigația privind exploatarea poziției superioare de negociere nu este un incident izolat, ci marchează o nouă sferă de interes pentru CC.

Ce ar trebui să observe companiile?

La nivel național, aceste investigații recente confirmă previziunile noastre pentru anul 2024 privind o activitate crescută din partea CC asupra practicilor comerciale necorespunzătoare în general, dar și în ceea ce privește utilizarea noilor instrumente de investigare. De asemenea, acestea subliniază faptul că CC se poziționează ca o autoritate modernă, care ține pasul cu evoluțiile europene.

Pentru companii, aceste investigații evidențiază importanța adaptării politicilor interne pentru a asigura conformitatea cu noile reglementări legate de poziția superioară de negociere, acordând o atenție sporită practicilor comerciale necorespunzătoare și actualizând programele de formare pentru a răspândi reguli menite să evite problemele în relațiile comerciale.

Privind în perspectivă, aceste investigații sunt semnificative deoarece evidențiază intenția CC de a-și utiliza competențele complete, semnalând o aplicare mai strictă a legislației și posibilitatea de a deschide investigații noi și de a explora teorii alternative de încălcare a regulilor de concurență în viitor.

Articol realizat de: Georgiana Bădescu (partener) și Sabina Aionesei (avocat), specializate în dreptul Uniunii Europene și dreptul concurenței la Schoenherr și Asociații SCA.

Recomandari
Show Cookie Preferences