Creșterea cazurilor de boli cardiovasculare în rândul tinerilor: Dr. Ofelia Niță discută despre angiografia CT și momentul potrivit pentru efectuarea ei

De obicei, gândim la sănătatea inimii și a sistemului vascular după ce a avut loc un incident neplăcut sau când înaintăm în vârstă. Totuși, tinerii, în special cei care fumează, au un stil de viață sedentar sau se confruntă cu probleme de greutate, ar trebui să acționeze înainte de manifestarea simptomelor grave ale bolilor cardiovasculare. Grație progresului tehnologic din medicină, acum medicii pot examina cu exactitate interiorul și pereții vaselor de sânge printr-o metodă rapidă și neinvazivă, denumită angiografie CT sau angio-CT.
Dr. Ofelia Niță, medic primar radiologie-imagistică medicală la Hyperclinica MedLife Grivița, explică în continuare când este indicată angiografia CT, beneficiile acestei proceduri și de ce ar putea fi recomandată, în anumite circumstanțe, chiar și pacienților tineri. „Am descoperit plăci de aterom calcificate, chiar dacă sunt de dimensiuni reduse, în artere cerebrale sau membrelor inferioare, inclusiv la pacienți de 20 de ani“, subliniază medicul.
Bolile cardiovasculare afectează 1 din 4 români.
În România, bolile cardiovasculare sunt cauza a circa jumătate din decese, iar datele Institutului Național de Sănătate Publică din 2021 arată că o persoană din patru este monitorizată de medicul de familie pentru o boală cardiovasculară. Specialiștii estimează că aproximativ 28% dintre decesele cauzate de boala ischemică a inimii ar putea fi prevenite. Spre deosebire de trecut, când aceste afecțiuni erau întâlnite în principal la persoanele în vârstă, astăzi tot mai mulți tineri se confruntă cu aceste probleme.
„Experiența noastră arată o scădere semnificativă a vârstei la care boala aterosclerotică este depistată imagistic. Observăm îngroșarea peretelor arterelor din cauza depunerilor de grăsimi (colesterol), chiar și la tineri. Plăcile aterosclerotice pot conduce, în timp, la îngustarea arterelor, cu riscuri de fisuri sau formarea cheagurilor de sânge, pot suferi calcificări și, pe termen lung, pot duce la obstrucția vasului. În cazul arterelor coronare, am identificat depuneri aterosclerotice, cu plăci vulnerabile (cu risc crescut de infarct miocardic) chiar și la persoane tinere de 35-40 de ani, majoritatea având factori de risc precum fumatul, sedentarismul, dislipidemia, diabetul zaharat, hipertensiunea arterială sau obezitatea“, afirmă dr. Ofelia Niță.
Simptomele bolilor cardiovasculare pot apărea adesea prea târziu. „Am întâlnit pacienți cu stenoză coronariană severă, care nu au avut antecedente de durere toracică, dar care prezentau riscuri precum dislipidemia și/sau fumatul“.
Un exemplu este un pacient care, deși nu prezenta simptome, la testul de efort a arătat o modificare suspectă în electrocardiogramă pentru ischemie miocardică, iar angiografia CT a evidențiat o obstrucție aterotrombotică a unei artere coronare principale, care nu a generat simptome evidente datorită repermeabilizării periferice.
Definirea angiografiei CT și factorii care necesită utilizarea acestei metode.
Angiografia CT este o tehnică avansată de imagistică medicală neinvazivă, care permite vizualizarea vaselor de sânge și a organelor din zona analizată, folosind raze X și o substanță de contrast iodată administrată intravenos. Datorită dezvoltării tehnologice recente, sfera utilizării acestei metode s-a extins considerabil, prin reducerea timpului de expunere și a dozei de radiație, dar și prin îmbunătățirea rezoluției și calității imaginii, subliniază dr. Ofelia Niță.
Astfel, angiografia CT este esențială pentru evaluarea anevrismelor aortei și ale ramurilor sale, a anevrismelor cerebrale și a diagnosticului bolii aterosclerotice, fie că este vorba despre arterele cervico-cerebrale, renale sau cele din membre și inimă.
În plus, angiografia CT se dovedește a fi indispensabilă în evaluarea anomaliilor vasculare congenitale și malformațiilor arterio-venoase. Această metodă este benefică și pacienților care vor fi supuși unor intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorilor, fiind vitală pentru a evalua vascularizația acestora. De asemenea, pacienții care urmează să primească un transplant au nevoie de angiografie CT pentru a oferi medicilor informații esențiale despre vasele de sânge ale organului respectiv.
„Examinarea angio-CT a inimii este considerată cea mai simplă metodă de a evalua funcționarea stenturilor coronariene și a by-passurilor aorto-coronariene“, adaugă medicul radiolog.
Angiografia CT nu se limitează doar la vasele de sânge, ci poate identifica și alte modificări în organele examinate. De exemplu, în torace, pot fi observate anomalii pulmonares, iar în abdomen, modificări ale organelor parenchimatoase etc.
Unul dintre beneficiile semnificative ale examinării CT a inimii constă în capacitatea sa de a caracteriza rapid și neinvaziv structura plăcii de aterom. Această informație este crucială, având în vedere că recent s-a descoperit că plăcile de aterom vulnerabile, care nu sunt calcificate, pot provoca de asemenea infarcte miocardice, nu doar cele stenozante. „Recomandările medicilor clinicieni pentru examinări angio-CT la pacienți cu risc de boală aterosclerotică devin tot mai comune, inclusiv pentru pacienții tineri“, subliniază medicul.
Pregătirea pentru investigație.
Angiografia CT este realizată la recomandarea medicului specialist și este esențială evaluarea funcției renale a pacientului, prin determinarea ratei de filtrare glomerulară, folosind măsurători ale creatininei serice. Substanța de contrast administrată este eliminată prin urină, explică dr. Niță.
Principalele contraindicații pentru angiografia CT sunt similare cu cele întâlnite în cazul oricărei examinări care implică substanță de contrast:
- antecedente de alergie la iod/substanță de contrast iodată;
- insuficiență renală, cu un clearance al creatininei mai mic de 30 ml/min/1.73 mp.
„De asemenea, este importantă precauția la pacienții cu multiple alergii, în special cei cu alergii la medicamente, care sunt redirecționați către medicul alergolog pentru a primi indicații de desensibilizare înainte de examinare“, adaugă dr. Ofelia Niță.
Structura examinării angio-CT.
Angiografia CT utilizează echipamente de înaltă performanță, cu tehnologie specializată pentru achiziția datelor și algoritmi dedicați procesării acestora.
Examenul prin tomografie computerizată al inimii se desfășoară în două etape:
- scanarea care evaluează scorul de calciu, detectând acumulările de calciu din arterele coronare, timp de aproximativ o secundă;
- secvența angio-CT, cu administrarea substanței de contrast, care durează între 2 și 7 secunde, în funcție de echipament.
Deși angiografia CT oferă numeroase beneficii, există și câteva limitări: ritmul cardiac neregulat (artrit fibrilație, flutter atrial, extrasistole frecvente), precum și, pentru anumite echipamente, un ritm cardiac de peste 65 de bătăi pe minut.
MedLife este cea mai extinsă rețea de servicii private de sănătate din România, având 16 computere tomograf instalate în orașe precum București, Cluj-Napoca, Arad, Ploiești, Galați, Brașov, Craiova, Târgoviște, Pitești, Piatra Neamț și Roman. Astfel, pacienții beneficiază de standarde internaționale în domeniul medical, cu echipamente moderne și medici specializați în imagistică medicală.
***
Acest articol este oferit cu sprijinul MedLife, cea mai mare rețea de servicii medicale private din România, având scopul de a informa și inspira despre menținerea unui stil de viață sănătos.
Sănătatea este principala sursă de fericire pentru români. La MedLife, fericirea pacienților ne motivează să oferim soluții medicale de cea mai înaltă calitate.
Indiferent de ramură medicală, MedLife dispune de specialiști bine pregătiți, însoțiți de tehnologii avansate și o infrastructură modernă, asigurând o îngrijire personalizată pentru fiecare pacient.
Obține mai multe informații despre toate serviciile oferite accesând www.medlife.ro.
Explorează și alte articole informative pe subiecte medicale, disponibile în secțiunea „Facem România bine“.
Articol realizat cu sprijinul MedLife.