Daniel Funeriu: Nu tranzacţionez loialităţi pentru o funcţie, chiar dacă alţii sunt acum împotriva fostului preşedinte
Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei şi candidat la alegerile prezidenţiale, a abordat subiectul relaţiei sale cu fostul preşedinte Traian Băsescu, în cadrul emisiunii Insider Politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.
El a afirmat: „Susţin toate ideile şi realizările pozitive ale lui Traian Băsescu. Evident, la un deceniu după încheierea mandatului său, putem observa şi greşeli. Sunt convins că nu voi repeta aceleaşi greşeli”.
Întrebat despre cea mai gravă greşeală a lui Băsescu ca preşedinte, Funeriu a spus: „Consider că a avut prea multă încredere în partidele politice, care nu au reformat statul conform aspiraţiilor preşedintelui. Deşi vectorul euro-atlantic a fost menţinut, acesta se bazează pe acordul de la Snagov, care este parte din ADN-ul politicienilor noştri. Totuşi, în timpul mandatului lui Băsescu, partidele nu au îndeplinit reformele solicitate”.
Funeriu a subliniat că nu îşi va tranzacţiona loialităţile pentru funcţii, adăugând: „Observ politici care, conform lui Băsescu, ling clanţa Cotroceniului, dar acum sunt anti-băsişti. Eu nu îmi tranzacţionez loialităţile. Medicina europeană este un drum bun, iar eu mă angajez să continui această direcţie”.
Daniel Funeriu a deţinut funcţia de ministru al Educaţiei în Guvernul PDL din decembrie 2009 până în februarie 2012, când Emil Boc a demisionat ca urmare a protestelor.
După aceasta, el a fost numit consilier prezidenţial de către Traian Băsescu. În vara lui 2014, Funeriu a fost candidat la conducerea PMP, partid fondat de Băsescu în ultima parte a mandatului său.
El a pierdut în faţa Elenei Udrea, favorita preşedintelui. În prezent, Funeriu ocupă funcţia de Înalt consilier UE pe lângă Guvernul Republicii Moldova, fiind numit direct de Bruxelles.
Acordul de la Snagov, menţionat de Funeriu, a fost o declaraţie politică semnată în iunie 1995 de cei mai importanţi lideri politici din România, prin care s-au angajat să sprijine integrarea României în UE.
La acel moment, Ion Iliescu era preşedinte, iar Nicolae Văcăroiu conducea Guvernul. Un an mai târziu, Emil Constantinescu câştiga alegerile prezidenţiale, iar o coaliţie de dreapta ajungea la putere. România a devenit membră a Uniunii Europene pe 1 ianuarie 2007.