Daniel Funeriu declară: „partidele sunt defecte” și avertizează politicienii: „Voi fi un preşedinte disruptiv”
Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei și candidat independent la alegerile prezidențiale din acest an, afirmă că nu va semna niciodată, în calitate de şef al statului, un buget naţional cu un deficit mai mare de 3%. El își propune să „niveleze diferenţele din societate” și se prezintă ca un preşedinte „foarte disruptiv” în ceea ce privește clasa politică, considerând că „astăzi partidele sunt defecte din cauza funcționării lor prin contraselecţie”.
Funeriu crede că „România este prizonieră a politicienilor”.
„Clasa politică face o greşeală gravă: amplifică faliile din societate pentru a câștiga voturi. Există discrepanţe semnificative între sectorul privat și cel public, iar muncitorii din privat sunt „sclavii” sistemelor statale. Această breșă nu ar trebui să existe; statul ar trebui să sprijine companiile. Caut un stat cu orientare pro-business, care să comunice din timp despre impozitele ce vor fi aplicate în următorii ani. Ca preşedinte, de exemplu, nu voi aproba un buget cu un deficit mai mare de 3%. Am experienţă din perioada guvernării din 2010, iar noi am acționat pentru a reduce deficitul rapid,” a afirmat fostul ministru în cadrul unei emisiuni la Prima TV.
Funeriu critică „imobilismul” din rândul politicienilor
Funeriu acuză politicienii că au obligaţia de a lua măsuri pentru redresarea ţării, dar se arată dezamăgit de „imobilismul” acestora.
„Aud adesea politicienii zicând «Constituţia nu ne permite. Nu putem…». Nu folosiţi Constituţia sau Comisia Europeană ca pretext pentru incompetenţa proprie! Constituţia oferă toate instrumentele necesare preşedintelui pentru a conecta societatea cu puterea executivă. Trebuie să le folosești! Nu invocați renunțarea din cauza Constituției! Este incorect! Mă opun acestui tip de imobilism,” a adăugat el.
Funeriu: Clasa politică „ține România prizonieră”
Întrebat cum vrea să fie perceput ca şef al statului, Funeriu a răspuns că își dorește să fie „un om care repară faliile din societate”, în timp ce faţă de politicieni va fi „un preşedinte foarte disruptiv”.
„Consider că partidele sunt defecte deoarece operează prin contraselecție. Voi fi un preşedinte disruptiv faţă de politicieni, deoarece cred că aceste partide, datorită funcționării lor deficitare, permit accesul în funcții publice pentru cei care extrag resurse din viaţa publică în loc să le creeze pentru români. Voi contesta această clasă politică care ține România prizonieră unei istorii recente,” a conchis fostul ministru.