Cum a devenit una dintre vocile propagandei rusești acuzată de „admirație față de Occident”

Cum a devenit una dintre vocile propagandei rusești acuzată de „admirație față de Occident”
Margarita Simonyan. Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Recent, în cadrul unui interviu cu actorul Viaceslav Manuciarov, Margarita Simonyan, redactorul-șef al RT, a propus o soluție „realistă” și „acceptabilă” pentru conflictul din Ucraina. Aceasta a stârnit un val de controverse, conform surselor din presa independentă rusă.

Simonyan a conturat un scenariu în care Rusia ar menține controlul asupra tuturor teritoriilor ucrainene ocupate înainte de semnarea unui acord de încetare a focului. Propunerile sale se bazează pe o negociere între Kremlin și o viitoare administrație Trump, excluzând Ucraina și alte țări europene.

La scurt timp înainte de inaugurarea mandatului doi al lui Trump, înregistrări ale interviului lui Simonyan au început să circule din nou pe rețelele de socializare, provocând reacții vehemente din partea comentatorilor ruși. Aceasta a condus la acuzația că șefa acestei televiziuni, cunoscută ca principală voce a propagandei ruse, ar avea o „admirație pentru Occident”.

Simonyan a declarat apoi că această soluție ar include păstrarea teritoriilor specificate în Constituția Rusiei, menționând că Rusia ar stabili o linie de contact și că tot ce se află de o parte a acesteia aparține Rusiei. De asemenea, ea propune crearea unei zone tampon, așa cum se procedează în zonele de conflict.

Margarita Simonyan a menționat că Rusia ar avea nevoie de garanții că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO. Cu toate acestea, ea a recunoscut că „nimeni nu crede în mod real în garanții”, concluzionând că acestea ar trebui să fie mai degrabă pe hârtie. Simonyan a evitat să precizeze dacă termenul de neaderare la NATO ar trebui să fie de 20 de ani sau permanent.

De asemenea, ea a subliniat că Rusia ar trebui să asigure „denazificarea” Ucrainei, prezentând-o ca o garanție că această țară nu va desfășura acțiuni agresive împotriva Rusiei și nu va persecuta populația rusofonă.

Când Manuciarov a arătat surprinderea că Simonyan nu a revendicat regiunea Odesa, aceasta a reacționat afirmând că „noi nu lucrăm din vise, ci din realitate”. Ea a adăugat că deși și-ar dori Odesa, Kiev și Harkov, considera că „așa cum ar putea conveni Trump și noi” este ceea ce este realist.

Critici puternice

Planul de pace al lui Simonyan a fost întâmpinat cu critici dure din partea unor comentatori ruși și naționaliști, conform surselor citate.

Unii au contestat de ce, în contextul în care forțele ruse avansează și industria de apărare se dezvoltă, ar trebui să se renunțe la toate obiectivele asumate în cadrul Operațiunii Militare Speciale, subliniind că o astfel de acțiune ar echivala cu capitularea și ar admite că sacrificiile au fost în zadar.

Un analist militar rus, Boris Dzherelievsky, avertizează că Margarita Simonyan nu este o simplă persoană privată, ci redactorul-șef al unei organizații de stat, iar declarațiile ei reflectă influența unei facțiuni pro-occidentale din Rusia, un lucru îngrijorător.

Recomandari
Show Cookie Preferences