Declarațiile lui Kelemen Hunor despre conexiunile lui Călin Georgescu cu un fost spion comunist renumit

Declarațiile lui Kelemen Hunor despre conexiunile lui Călin Georgescu cu un fost spion comunist renumit
Călin Georgescu Inquam Photos / Octav Ganea

Într-un interviu cu publicația maghiară Maszol, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a adus în discuție istoria fostului candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu. Hunor a afirmat că „persoana care s-a prezentat ca fiind anti-sistem este de fapt parte a vechiului sistem.”

Kelemen Hunor a indicat că Georgescu ar putea fi considerat parte din „rețeaua Caraman”, referindu-se la generalul Mihai Caraman, un spion celebru al Direcției de Informații Externe în perioada comunistă, cunoscut pentru faptul că în anii ’70 a livrat informații NATO către Uniunea Sovietică.

Hunor a afirmat: „Am observat că, pe de o parte, în spatele lui Călin Georgescu se află o rețea de rezerviști activi în diverse domenii, care și-au ales un candidat. Pe de altă parte, este evident că individul care se prezenta ca anti-sistem este, de fapt, omul vechiului sistem.”

Liderul UDMR a menționat studiile realizate de Călin Georgescu la Londra și New York, un privilegiu accesibil celor care aveau legături în structurile de stat în perioada comunistă. De asemenea, Hunor a evidențiat relația lui Georgescu cu Mircea Malița, fost ambasador al României în SUA în perioada comunistă, pe care candidatul l-a numit „mentor” în mai multe interviuri.

„Malița poate fi caracterizat cel mai bine prin legătura cu rețeaua Caraman,” a precizat Hunor.

Președintele UDMR subliniază că influența foștilor membri ai rețelelor de informații din regimul comunist rămâne semnificativă.

„Consider că după 1989, ne aflăm într-un moment de cotitură. Aș vrea să subliniez că, la ultimele alegeri prezidențiale, ceea ce a rămas din vechiul sistem pre-comunist pare că a deraiat noul sistem,” a declarat el.

Mihai Caraman, primul lider al SIE după Revoluție

După căderea regimului comunist, Mihai Caraman a fost numit primul director al SIE, ocupând această funcție între 1990 și 1992. A fost eliberat din funcție din cauza presiunilor exercitate de secretarul general al NATO, Manfred Worner, și a decedat anul trecut la vârsta de 95 de ani.

Călin Georgescu a fost asociat cu filiala românească a Clubului de la Roma, ce a fost fondată de Mircea Malița (Asociația Română pentru Clubul de la Roma). Malița a deținut funcții importante în perioada comunistă, inclusiv ministru adjunct de externe și ambasador în SUA între 1982-1985.

Subiectul trecutului lui Călin Georgescu și conexiunile sale cu vechiul sistem nu sunt noi în spațiul public. O analiză recentă indică faptul că el a beneficiat în anii '90 de suportul PSD și al lui Ion Iliescu pentru a accede la diverse poziții în statul român.

În interviul menționat, Hunor l-a criticat pe Klaus Iohannis, subliniind că acesta are responsabilitatea de a oferi clarificări cu privire la anularea alegerilor, information pe care serviciile secrete nu o pot furniza. Politicianul consideră că lipsa transparenței contribuie la alimentarea teoriilor conspirației.

Recomandari
Show Cookie Preferences