Declarațiile lui Kelemen Hunor despre conexiunile lui Călin Georgescu cu un fost spion comunist renumit
Într-un interviu cu publicația maghiară Maszol, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a adus în discuție istoria fostului candidat la alegerile prezidențiale, Călin Georgescu. Hunor a afirmat că „persoana care s-a prezentat ca fiind anti-sistem este de fapt parte a vechiului sistem.”
Kelemen Hunor a indicat că Georgescu ar putea fi considerat parte din „rețeaua Caraman”, referindu-se la generalul Mihai Caraman, un spion celebru al Direcției de Informații Externe în perioada comunistă, cunoscut pentru faptul că în anii ’70 a livrat informații NATO către Uniunea Sovietică.
Hunor a afirmat: „Am observat că, pe de o parte, în spatele lui Călin Georgescu se află o rețea de rezerviști activi în diverse domenii, care și-au ales un candidat. Pe de altă parte, este evident că individul care se prezenta ca anti-sistem este, de fapt, omul vechiului sistem.”
Liderul UDMR a menționat studiile realizate de Călin Georgescu la Londra și New York, un privilegiu accesibil celor care aveau legături în structurile de stat în perioada comunistă. De asemenea, Hunor a evidențiat relația lui Georgescu cu Mircea Malița, fost ambasador al României în SUA în perioada comunistă, pe care candidatul l-a numit „mentor” în mai multe interviuri.
„Malița poate fi caracterizat cel mai bine prin legătura cu rețeaua Caraman,” a precizat Hunor.
Președintele UDMR subliniază că influența foștilor membri ai rețelelor de informații din regimul comunist rămâne semnificativă.
„Consider că după 1989, ne aflăm într-un moment de cotitură. Aș vrea să subliniez că, la ultimele alegeri prezidențiale, ceea ce a rămas din vechiul sistem pre-comunist pare că a deraiat noul sistem,” a declarat el.
Mihai Caraman, primul lider al SIE după Revoluție
După căderea regimului comunist, Mihai Caraman a fost numit primul director al SIE, ocupând această funcție între 1990 și 1992. A fost eliberat din funcție din cauza presiunilor exercitate de secretarul general al NATO, Manfred Worner, și a decedat anul trecut la vârsta de 95 de ani.
Călin Georgescu a fost asociat cu filiala românească a Clubului de la Roma, ce a fost fondată de Mircea Malița (Asociația Română pentru Clubul de la Roma). Malița a deținut funcții importante în perioada comunistă, inclusiv ministru adjunct de externe și ambasador în SUA între 1982-1985.
Subiectul trecutului lui Călin Georgescu și conexiunile sale cu vechiul sistem nu sunt noi în spațiul public. O analiză recentă indică faptul că el a beneficiat în anii '90 de suportul PSD și al lui Ion Iliescu pentru a accede la diverse poziții în statul român.
În interviul menționat, Hunor l-a criticat pe Klaus Iohannis, subliniind că acesta are responsabilitatea de a oferi clarificări cu privire la anularea alegerilor, information pe care serviciile secrete nu o pot furniza. Politicianul consideră că lipsa transparenței contribuie la alimentarea teoriilor conspirației.