Zelenski: Ucraina va reacționa ferm la negocierile cu Rusia desfășurate fără consimțământul nostru
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat Uniunii Europene, într-un interviu recent pentru media poloneză, să își intensifice producția de arme și muniții pentru a sprijini Ucraina în conflictul cu Rusia, dar și pentru a-și consolida propria capacitate de apărare, conform agenției EFE, citată de Agerpres.
„UE trebuie să devină de trei ori mai pragmatică și să-și tripleze producția militară. Este esențial să producă atât pentru sprijinirea Ucrainei, cât și pentru propriile sale nevoi, astfel încât rușii să știe că Europa dispune de suficiente arme pentru a riposta”, a declarat președintele ucrainean.
Zelenski a subliniat că „Europa nu va putea face față armatei ruse fără ajutorul armatei ucrainene, deoarece aceasta este mai numeroasă” și a adăugat că „Rusia are un avantaj în ceea ce privește armamentul, efectivele umane sunt mai mari și actele sale sunt mai dure decât cele ale europenilor”.
„Niciun acord de pace cu Rusia fără implicarea Ucrainei”
Referitor la negocierile de pace cu Rusia, președintele Zelenski a afirmat că, în prezent, Kievul nu desfășoară nicio negociere cu Moscova, nici măcar în mod secret, și nu va permite ca cineva să discute cu Rusia despre Ucraina fără aprobarea acesteia.
„Desigur, niciun acord cu Rusia nu poate avea loc fără Ucraina. De aceea, Ucraina va reacționa ferm dacă o țară va purta negocieri cu Rusia pe la spatele nostru”, a avertizat Zelenski.
El a continuat să sublinieze că Ucraina are nevoie de garanții de securitate înainte de a intra în orice negocieri. „Întotdeauna am întrebat ce garanții de securitate există, pentru că putem discuta despre o încetare a focului, dar acest lucru ar permite rușilor să se pregătească pentru o nouă agresiune”, a justificat Zelenski.
În acest interviu, el a recunoscut că forțele ucrainene întâmpină dificultăți pe frontul de est, declarând că uneori acestea sunt „mai slabe”, dar a sugerat că, în fața pierderilor teritoriale înregistrate în fața trupelor ruse, o consolare ar putea fi că acestea suferă pierderi semnificative.
Percepția Rusiei asupra negocierilor de securitate
Marco Rubio, fostul secretar de stat american în administrația președintelui ales Donald Trump, a afirmat că pentru a ajunge la o soluție negociată a conflictului din Ucraina, ambele părți trebuie să facă concesii. El a subliniat că principalul challenge al armatei ucrainene nu este lipsa de finanțare, ci deficitul de efective de combatere și a considerat că este nerealist atât să ne așteptăm ca Rusia să ocupe întreaga Ucraina, cât și să ne imaginăm eliberarea teritoriului ucrainean ocupat.
Pe de altă parte, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Rusia este deschisă la negocieri privind garanții de securitate „pentru țara denumită Ucraina”, însă prioritatea țării sale în viitoarele discuții cu SUA va fi crearea unei noi arhitecturi de securitate în întreaga zonă eurasiatică, stabilește rolul Rusiei în viitorul sistem de securitate european. Lavrov a susținut că puterile occidentale au utilizat Ucraina ca instrument pentru a slăbi Rusia, reafirmând și opoziția Moscovei față de extinderea NATO, care include și cererea constantă a lui Zelenski pentru aderarea Ucrainei la această organizație.